Типична е за френските острови Реюнион и Мартиника, както и
за Мадагаскар, където всяка фамилия я приготвя както си знае. Няма универсална формула нито по отношение на съставките,
нито за това колко време трябва да отлежи, за да е най-ароматна. Всичко е
въпрос на вкус и сигурно затова не сме я срещали в дебелите книги.
У нас за първи път опитахме рум аранже (rhum arrangé) в
Dada Cultural Bar, където
се предлага в три варианта: Man
Ray, Hugo и Duchampes. В Man Ray ромът
е смесен с джинджифил, кафе на зърна, ванилия и канела, в Hugo - с кокос,
ябълка, ананас и ванилия, а в Duchampes
- с мед, смокиня, кашу и малко канела. Съставките престояват около четири
седмици в стъклени бутилки. Първите два са по-остри - Man Ray заради джинджифила,
а Hugo
заради кокоса. Затова си поръчахме по едно Duchampes, но не повторихме, защото е
към 40 градуса и става страшно.
Dada Cultural Bar
е на „Георги Бенковски"
10, както и на www.dadaculturalbar.eu
Фотография Васил Танев
Типична е за френските острови Реюнион и Мартиника, както и
за Мадагаскар, където всяка фамилия я приготвя както си знае. Няма универсална формула нито по отношение на съставките,
нито за това колко време трябва да отлежи, за да е най-ароматна. Всичко е
въпрос на вкус и сигурно затова не сме я срещали в дебелите книги.
У нас за първи път опитахме рум аранже (rhum arrangé) в Dada Cultural Bar, където
се предлага в три варианта: Man
Ray, Hugo и Duchampes. В Man Ray ромът
е смесен с джинджифил, кафе на зърна, ванилия и канела, в Hugo - с кокос,
ябълка, ананас и ванилия, а в Duchampes
- с мед, смокиня, кашу и малко канела. Съставките престояват около четири
седмици в стъклени бутилки. Първите два са по-остри - Man Ray заради джинджифила,
а Hugo
заради кокоса. Затова си поръчахме по едно Duchampes, но не повторихме, защото е
към 40 градуса и става страшно.
Dada Cultural Bar е на „Георги Бенковски"
10, както и на www.dadaculturalbar.eu
Фотография Васил Танев
Етикети:
Гласували общо: 1 потребители