1 ч.ч. натрошени обикновени бисквити
½ пакетче масло
½ ч.ч. захар, за предпочитане кафява
2 пакетчета крема сирене (обикновеното родно производство върши най-добра работа)
1 пакетче желатин
1 ванилия
400 гр. квасена или 2 ч.ч. бита сметана
½ ч.ч. вода
1 бурканче сладко от боровинки с цели плодове
Често се чудим защо хората са склонни да губят толкова ценни часове от живота си със сложни и трудоемки сладкиши при положение, че на света съществува този страхотен чийзкейк, с приготвянето на който може да се справи и малко дете. Без печене, без сложни смеси - всичко, което ти трябва са няколко ключови съставки и ентусиазъм.
За блата са ти нужни:
1 ч.ч. натрошени
обикновени бисквити
½ пакетче масло
½ ч.ч. захар,
за предпочитане кафява
А за основата:
2 пакетчета крема
сирене (обикновеното родно производство върши най-добра работа)
1 пакетче желатин
1 ванилия
400 гр. квасена
или 2 ч.ч. бита сметана
½ ч.ч. вода
1 бурканче сладко
от боровинки с цели плодове
Започни с блата, като за целта смеси натрошените на трохи бисквити с предварително омекналото масло до получаване на еднородна смес. Изсипи я в подходящ съд с диаметър поне 25 см. Разстели я с пръсти по цялото дъно, като притискаш лекичко, за да се пресова и изравни до получаването на кора с еднаква дебелина. Когато си готов, го отнеси в хладилника, за да стегне.
Основата пък се получава, като двете пакетчета крема сирене плюс захарта се разбиват с миксер, отново до получаване на еднородна смес. След това се добавят сметаната и ванилията и се бърка още малко. Накрая се добавя и желатинът, който трябва предварително да си разтворил с непрекъснато бъркане в 60 мл вода, сгрята в микровълновата или на котлон. Отново се разбърква до получаване на кремообразно съвършенство. След това извади охладената основа от хладилника и изсипи получения крем отгоре, като го разстелеш внимателно и го загладиш. Върни в хладилника за още 3-4 часа и се опитай да фокусираш мислите си върху друго, за да не измъчиш сетивата си. След изтичането на уреченото време извади от хладилника и обилно нанеси най-отгоре боровинковото сладко. Воала!
Текст Мартина Панайотова