100 г киноа
30 г маринован артишок
20 г сушени домати
сос тонкацу или сладко чили
Бързата работа - срам за майстора е мъдрост, която по принцип подкрепяме безрезервно. Понякога обаче животът ни сервира някакъв страшен пилаф, който е едновременно супербързак и суперсила - виж просто подзаглавието и смятай колко протеини, незаменими аминокиселини и фолиева киселина са скрити в него. Хубаво де, не ни го сервира животът, а едно момиче в P.S. Food & Drinks. И, освен че направи доста ценно включване във време на пости, тя ни даде и рецептата. За една порция:
100 г сварен нахут
100 г киноа
30 г
маринован артишок
20 г сушени домати
сос тонкацу или сладко чили
Преди да свариш златото на инките, царицата на зърнените култури или просто киноата, е много важно да я измиеш добре под течаща вода, за да се разкарат горчивите сапонини. Във врящата вода после й трябват около 10-15 минути. Цялата работа оттам нататък се състои в това да събереш съставките в по-дълбока чиния и да ги разбъркаш. Плодово-зеленчуковият сос тонкацу е японският вариант за сладко-пикантен завършек на произведението. Сладко чили също му се вписва добре. Носи и на импровизации по твой вкус.
Фотография Васил Танев