3 пакета обикновени бисквити от 180 г,
2 пакетчета ванилия,
3 кисели млека (с 2% масленост),
6 с.л. захар,
1 киви,
кората на 1 лимон.
Първо си приготвяме сместа, с която да полеем обилно бисквитите. Смесваме киселите млека, ванилията и захарта с настърганите кори от лимон и енергично разбъркваме. След това намазваме стените и дъното на съда, в който ще правим тортата, и се започва с голямото редене на етажите. („Голямо", ако съдът ни е объл, иначе нямаме грижи.) Подреждаме ги по следния начин - първо хоризонтално, после вертикално, или обратното, важното е да редуваме. Заливаме ги със сместа и най-отгоре подреждаме нарязаното киви. Оставяме ги да престоят няколко часа на хладно или в хладилника, докато бисквитите омекнат и поемат от заливката. После нападаме. Текст Милена Гелева / Фотография Васил Танев
Рядко отказваме домашна торта, особено ако е приготвена с обикновени бисквити, кисело мляко и лимонени кори. Това са основните съставки, но какъвто и плод, конфитюр или течен шоколад да добавим, трудно ще сбъркаме. Следва списък с неща, които да напазаруваме:
3 пакета обикновени бисквити от 180 г,
2 пакетчета ванилия,
3 кисели млека (с 2% масленост),
6 с.л. захар,
1 киви,
кората на 1 лимон.
Първо си приготвяме сместа, с която да полеем обилно бисквитите. Смесваме киселите млека, ванилията и захарта с настърганите кори от лимон и енергично разбъркваме. След това намазваме стените и дъното на съда, в който ще правим тортата, и се започва с голямото редене на етажите. („Голямо", ако съдът ни е объл, иначе нямаме грижи.) Подреждаме ги по следния начин - първо хоризонтално, после вертикално, или обратното, важното е да редуваме. Заливаме ги със сместа и най-отгоре подреждаме нарязаното киви. Оставяме ги да престоят няколко часа на хладно или в хладилника, докато бисквитите омекнат и поемат от заливката. После нападаме.
Текст Милена Гелева / Фотография Васил Танев