100 г паста (всякаква широка, например талиателе, папарделе)
30 г масло
60 мл траминер
клонче мащерка
скилидка чесън
1 портокал (половината се изстисква за соса, а от другата се изваждат няколко филенца)
лимон (също като портокала)
20 г рукола
50 г сметана или кокосово мляко
чери домати за декорация
Траминерът е една от вечните ни слабости, а когато е в комбинация с риба, му се отдаваме с още по-голяма наслада. Затова така искрено се зарадвахме на тази апетитна рецепта, която смело ги събира с паста, добавя им портокалов акцент и ни кара да се облизваме. Рецептата не отнема повече от половин час, дори на хора, които не са богове около печката.
150 г рибно филе (треска, костур или сьомга)
100 г паста (всякаква широка, например талиателе, папарделе)
30 г масло
60 мл траминер
клонче мащерка
скилидка чесън
1 портокал (половината се изстисква за соса, а от другата се изваждат
няколко филенца)
лимон (също като портокала)
20 г рукола
50 г сметана или кокосово мляко
чери домати за декорация
В загрят тиган разтопяваш маслото с чесъна и клончето мащерка и запържваш рибата от двете страни. Добавяш филенцата от лимон и портокал и оттегляш рибното филе, за да не им пречи. В същия тиган сипваш виното. Изчакваш да изври наполовина и последователно добавяш лимоновия, портокаловия сок и сметаната (или кокосовото мляко).
Когато свариш и пастата, постави я нежно в центъра на дълбока чиния. Върху нея нареди руколата и настани рибните филета отгоре й. Сега е моментът да залееш със соса, събрал всички аромати. Финалния щрих постави с клонче мащерка, чери доматите и каквото ти е останало от плодовите филенца. А ако ти хрумне още нещо ефектно, въобще не се колебай - декорирай на воля.
Фотография Васил Танев