корите от 7-8 портокала,
1/2 л силна ракия (по възможност да не е плодова),
2 л бяло вино,
1/2 кг захар.
Първо нарязваме корите, натъпкваме ги в една бутилка и ги заливаме с ракията. Въоръжаваме се с търпение и изчакваме две седмици, след което отцеждаме течността и я филтрираме - през филтърна хартия, която сгъваме на четири и я правим на фуния, или през намокрена и сгъната на две марля. После я смесваме с виното, в което предварително сме разтворили захарта, и разбъркваме няколко пъти, за да няма после хър-мър. Изчакваме още седмица и половина, след което си викаме „наздраве". Текст Милена Гелева / Фотография Васил Танев
„Портокалка" звучи
доста безобидно, но всъщност е вид
аперитив, който от раз маха
главата. Приготвя се от портокалови
кори, силна ракия, бяло вино и много
захар, като съотношението е въпрос на
вкус (което всъщност най й харесваме). Някои
добавят и пръчици канела, за да е още
по-ароматна, но ние я предпочитаме без
нея.
Ето и рецептата:
корите от 7-8 портокала,
1/2 л силна ракия (по
възможност да не е плодова),
2 л бяло вино,
1/2 кг захар.
Първо нарязваме корите, натъпкваме ги в една бутилка и ги заливаме
с ракията. Въоръжаваме се с търпение и
изчакваме две седмици, след което
отцеждаме течността и я филтрираме -
през филтърна хартия, която сгъваме на
четири и я правим на фуния, или през
намокрена и сгъната на две марля. После
я смесваме с виното, в което предварително
сме разтворили захарта, и разбъркваме
няколко пъти, за да няма после хър-мър.
Изчакваме още седмица и половина, след
което си викаме „наздраве".
Текст Милена Гелева / Фотография Васил Танев