зехтин - 2 с.л.
лук - 100 г
чесън - 4-5 ск.
цвекло - 600 г
портокалова кора, настъргана - 2 ч.л.
зеленчуков бульон ~ 800 мл
крема сирене -100 г
течна млечна сметана - 100 мл
лимонова мащерка, почистена - 2 ч.л.
сол, черен пипер - на вкус
за украса:
пържен лук (продава се по магазините за подправки)
лимонова мащерка
сметана
Начин на работа:
Първо си нарежи зеленчуците - лука и чесъна на ситно, а цвеклото обели и нарежи на едри кубчета.
Загрей подходяща тенджера на средна степен на котлона и задуши лука в малко зехтин, докато омекне и стане тъмно златист (4-5 минути). Прибави чесъна и готви още около минутка. Прибави в тенджерата нарязаното цвекло, портокалова кора и мащерка и залей с бульона, докато се покрият зеленчуците. Овкуси със сол и пипер и остави супата да закъкри и готви около 15-20 минути или докато не омекне цвеклото. Дръпни тенджерата настрана от котлона и прибави крема сиренето и сметаната. Пасирай фино. Сервирай супата топла, поръсена с малко сметана, препържен хрупкав лук и накъсана лимонена мащерка. По рецепта на майсторите от Amuse Bouche
Нещо супер приятно, което може да ти се случи в студеното време, е да изядеш по една топла и здравословна супа в компанията на приятели. Ето и нашето предложение за супа от цвекло. Хайде, звънкай на любимите хора и запретвай ръкави!
Какво ти е нужно:
зехтин - 2 с.л.
лук - 100 г
чесън - 4-5 ск.
цвекло - 600 г
портокалова кора, настъргана - 2 ч.л.
зеленчуков бульон ~ 800 мл
крема сирене -100 г
течна млечна сметана - 100 мл
лимонова мащерка, почистена - 2 ч.л.
сол, черен пипер - на вкус
за украса:
пържен лук (продава се по магазините за подправки)
лимонова мащерка
сметана
Начин на работа:
Първо си нарежи зеленчуците - лука и чесъна на ситно, а цвеклото обели и нарежи на едри кубчета.
Загрей подходяща тенджера на средна степен на котлона и задуши лука в малко зехтин, докато омекне и стане тъмно златист (4-5 минути). Прибави чесъна и готви още около минутка. Прибави в тенджерата нарязаното цвекло, портокалова кора и мащерка и залей с бульона, докато се покрият зеленчуците. Овкуси със сол и пипер и остави супата да закъкри и готви около 15-20 минути или докато не омекне цвеклото. Дръпни тенджерата настрана от котлона и прибави крема сиренето и сметаната. Пасирай фино. Сервирай супата топла, поръсена с малко сметана, препържен хрупкав лук и накъсана лимонена мащерка.
По рецепта на майсторите от Amuse Bouche