Необходими продукти:
заквасена сметана - 400 г
овесени ядки - 12 с.л.
тиква - 400 г
захар - 5 с.л./ на вкус
орехи - 60 г
шоколадови топчета - за украса
Начин на приготвяне:
Тиквата се обелва и почиства от семките.
Нарязва се на малки парченца и се вари до омекване.
Отцежда се и се слага в голяма купа.
Към нея се добавя захарта и се пасира.
Оставя се да се охлади.
Подготвят се подходящи купички.
Заквасената сметана се разбърква, така че да стане пухкава.
Разпределя се по равно в купичките.
Аз използвах 6 по-малки.
Върху сметаната се поръсва равномерно с по 2 с.л. овесени ядки.
Върху тях се разпределя пасираната, охладена тиква.
Поръсва се с орехи.
Те придават цялост във вкуса на кремообразния десерт с тиква.
Може да се добави настърган шоколад или шоколадови топчета.
Оставя се в хладилника за няколко часа.
При консумацията на крема с тиква може да се разбърка, за да се комбинират вкусовете или да се загребе от различните слоеве.