Необходими продукти:
яйца - 5 бр.
захар - 1 и 1/2 ч.ч.
олио - 5 с.л.
фанта портокал - 250 мл (или друга газирана напитка)
есенция портокал
лимонови корички
бакпулвер - 20 г (2 пакетчета)
брашно - 3 ч.ч.
какао - 1 с.л.
шоко капки - 20 г
шоколад - за декорация
шоко криспи - за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Разбийте яйцата със захарта 5 минути, добавете олиото и есенцията, пресятото брашното с бакпулвера наредете с газираната напитка, докато свърши количество им.
2. Добавете лимоновите корички.
3. В намаслена форма с диаметър 25 см сложете повече от половината количество, към останалата част прибавете пресятото какао, разбийте до хомогенна смес и прибавете шоколадовите топчета и още 1 с.л газирано, за да стане еднаква плътността на двете смеси.
4. Така получената смес изсипете върху другата и с шишче направете движения, да се размесят двете смеси.
5. Печете пухкавият кекс на долен реотан на 160 г (без вентилатор), докато стигне ръба на формата, след което включете и на горен реотан и печете до суха клечка.
6. Разтопете шоколад, разредете с малко прясно мляко и с получената смес полейте кекса и поръсете шоко криспита.
Приятен апетит!