Необходими продукти:
лук - 2 гл.
чесън - 3 скилидки
моркови - 2 средно големи
зехтин - 80 мл
червена леща - 250 г
черен пипер
сол
червен пипер
доматена сок - 200 мл
захар - 1 щ.
джоджен
лют червен пипер - 1/2 ч.л.
Начин на приготвяне:
1. Запържете в 60 мл зехтин, ситно нарязаните лук, чесън и моркови за 5-6 минути.
2. Червената леща измийте добре и оставете в топла вода, поне за 15 минути.
3. След което я сложете в тенджерата.
4. Долейте топла вода и оставете да ври на среден огън до готовност.
5. Подправете с изброените подправки, без гьозума(джоджен), добавете доматения сок с щипка захар.
6. Оставете за няколко минути да клокне.
7. Още топла супата от леща пасирайте до кремообразна смес.
8. В касерола изсипете 20 мл. зехтин да се загрее, сложете 1/2 ч.л. лют червен пипер да се запържи и полейте върху вече готовото ястие.
Приятен апетит!