Необходими продукти:
брашно - 500 г
яйца - 1 бр.
прясно мляко - 200 мл
захар - 1 ч.л.
сол - 1 ч.л.
мая - 1 пак суха
олио - 2 с.л.
кисело мляко - 2 с.л.
сирене
кашкавал - за плънка
масло - за намазване
жълтък - 1 за намазване
Начин на приготвяне:
1.Приготвяме маята, разтворена със захарта в затопленото мляко.
2.С една лъжица брашно разбъркваме и оставяме да се надигне.
3.В пресято брашно правим кладенче, в което слагаме яйцето, солта олиото и киселото мляко.
4.Добавяме кваса и омесваме меко тесто за питки.
5.Оставяме да удвои обема си, след което разделяме на 4.
6.Три от парчетата разточваме на 0.5 см кори, между които намазваме с масло и натрошаваме сирене (или кашкавал).
7.След това разточваме и режем на 8 триъгълника, които заплитаме.
8.Последната кора разточваме на кръг, намазваме с олио и поръсваме със шарена сол.
9.Навиваме на руло и я слагаме като охлюв в средата.
10.Обикаляме я с усуканите триъгълници.
11.Оставяме да втаса и намазваме с размит в мляко жълтък.
12.Печем до готовност красива усукана питка със сирене.
Приятен апетит!