Приготвя се за 50 минути и стига за 4 порции.
Необходими продукти:
леща - 1 купичка (аз избирам най - ситната и най - тъмна)
лук - 3 големи глави
моркови - 2 големи
чесън - 4 - 5 големи скилидки
чушки - 1 червена
домати - 3 с.л. от консерва (на парченца)
сол - 1 ч.л. равна
чубрица - 1 ч.л. с куп
джоджен - 1 ч.л. с куп
ЗА ЯХНИЯ
червен пипер - 1 с.л. с връх
брашно - 4 с.л.
олио
Начин на приготвяне:
1. Настържете или нарежете на дребно морковите и ги запържете в тенджерката, в която ще варите лещата, за кратко.
2. Сложете лещата при морковите да се вари в 3.5 пъти повече вода.
3. След 15 мин. добавете нарязаните лук и чушка със солта, джоджена и чубрицата.
4. Когато е почти готова, добавете доматите за 10-на минути.
5. Ако предпочитате лещата на яхния, запържете брашното и пипера за 3-5 мин.
6. Добавяйте от супата и бъркайте постоянно, за да се разтвори брашното.
7. Пет минути преди края нарежете чесъна на ситно и го добавете към вашата супа от леща.
Приятен апетит!