Необходими продукти:
рикота - 250 г
кокосово масло - 50 г разтопено и охладено
мед - 3 с.л. пълни
яйца - 3 бр.
лимон - кората на 1/2 плод
кокосови стърготини - 20 г
кокосово брашно - 4 с.л. пълни
бакпулвер - 2 ч.л.
боровинки - 100 г
Начин на приготвяне:
1. Разбийте с миксер сиренето рикота с кокосовото масло, предварително разтопено и охладено.
2. Прибавете яйцата, едно по едно, като разбърквате след всяко.
3. Добавете меда (може да замените с друг подсладител), лимоновата кора и кокосовите стърготини.
4. Накрая прибавете брашното, лъжица по лъжица и боровинките, като заделите малка част от тях за поръсване на сладкиша.
5. Покрийте малка правоъгълна тавичка с хартия за печене и разпределете равномерно сместа за безглутеновия сладкиш.
6. Поръсете със заделените боровинки и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 170 °С с вентилатор за 40-45 минути, до суха клечка.
7. Ако обичате по-сладки безглутенови десерти, поръсете върху боровинките 1-2 лъжици кафява захар за повече сладост, но може и да я пропуснете. Така ще имате десерт без захар.
8. Готовия сладкиш с боровинки охладете и по желание поръсете с малко пудра захар.
Да ви е сладко!