Днешната рецепта е за десерт, на който няма да можете да устоите - сладкиш с тиква и вишни. Според д-р Соколов, специалист диетолог, тиквата е изключително полезна за нас, тъй като съдържа 90% вода, а освен това е и богата на микроелементи, които правят организма ни здрав. Едни от тях са магнезий, калий, калций, фосфор и натрий. "Да не забравяме, че в него се съдържат и витамините А, Б1, Б2, Б12 и дори Ц", добавя още лекарят.
Необходими продукти:
тиква - 1.5 ч.ч. печена пасирана
захар - 1/2 ч.ч.
олио - 1/2 ч.ч.
бакпулвер - 1
канела - 1 щипка
ванилия - 1 бр.
брашно - 1.5 ч.ч.
вишни - по желание
Начин на приготвяне:
1. Смесете чаена чаша и половина пасирана печена тиква с половин чаша захар, 1/2 чаша олио, 1 бакпулвер, щипка канела, 1 ванилия и разбъркайте добре.
2. Сместа шупва от бакпулвера.
3. Към нея добавете чаша и половина брашно.
4. Бъркайте отново с вилица до гладко кексово тесто.
5. Изсипете в обилно намазана с масло тава с диаметър около 35 см.
6. Отгоре подредете вишни без костилки.
7. Печете на 180°C до суха клечка.
8. Готовият тиквен сладкиш поръсете с малко пудра захар.
Да ви е сладко!