Необходими продукти:
кори за баклава - 1 пакет
орехи - 200 г
краве масло - 125 г
обикновени бисквити - 1/2 пакет
вода - 500 мл
еритритол - 200 г
ванилия - 3 бр. прахчета
лимонова кора - на 1 лимон
канела - по желание
Начин на приготвяне:
С помощта на чопър мелите орехите заедно с бисквитите, но не на прах, ами като оставяте да има и малки парченца от тях.
Разтопете маслото и го оставете за няколко минути настрани.
След което започвате да редите баклавата.
Пригответе си подходяща тавичка и намаслете дъното ѝ.
Всеки лист мажете с малко разтопено масло, а когато наредбите половината от корите, сложете половината пълнеж от орехите и бисквитите.
Наредете следващите кори, като мажете всеки лист с масло, сложете останалия пълнеж и отгоре сложете последния лист-два.
Нарежете баклавата и я печете на 160 °C с вентилатор на средна решетка във фурната.
Оставете я да изстине напълно.
Започнете приготвянето на сиропа, като за целта ще ви е необходима малка касерола.
Налейте водата и я сложете на котлона.
Добавете еритритола, ванилиите и лимоновата кора.
По желание може да добавите канела към сиропа.
Заливате вече изстиналата баклава със сиропа и я оставяте да попие.