Необходими продукти:
елда - 180 г
тиквички - 1 бр.
лук - 1 глава
червени чушки - 1 бр.
зелени чушки - 1 бр.
моркови - 1 бр.
гъби - 200 г
грах - 4 с.л.
зеленчуков бульон 1 с.л. на прах -
соев сос - 1 с.л.
олио - 4 с.л.
черен пипер
червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Елдата се измива хубаво няколко пъти.
Поставя се в огнеупорен съд и се залива с вряла вода два пръста над количеството елда.
Затваря се с капак съдът и се оставя да престои едно 6-8 часа.
След това се отцежда от излишната водата, ако има такава.
Зеленчуците се нарязват на ситно; гъбите - на филийки.
В дълбок тиган се поставя олиото и нарязаните зеленчуци и гъби да се запържат.
Долива се чаша вода и се слагат бульонът, соевият сос и подправките. Оставят се да поврят 5-10 – 15 минути, да омекнат зеленчуците.
Прибавя се отцедената елда в тигана при зеленчуците и се разбърква, оставя се за още 2 минути и се изключва.