Наскоро ти разказахме за веселата
напитка Whop's, която сигурно вече
си опитал. Не знаем колко дълго си избирал от голямото разнообразие от вкусове,
но ако си проучил обстойно всички опции, със сигурност си забелязал сладкото от хризантема
или пък това от османтус, например. Ние си спомнихме и за
салатата от глухарче,
която ти представихме преди има, няма четири години. Е, сега решихме да се
поразровим още по-надълбоко и да разузнаем кои са онези цветенца и тревички,
които можем вкусно да похапваме, когато ни се ще да разнообразим салатите с
маруля, айсберг или каквото там се сетиш.
Започваме с познатото глухарче -
оказа се, че освен младите листа, са ядливи и пъпките, които след задушаване в
масло придобиват лек гъбен вкус. Освен това, от растението се прави и вино, което
не сме опитвали, но ще гледаме скоро да си набавим.
Любопитно е приложението на
цветовете на тиквата, които италианците панират, пържат или похапват с
моцарела. Ядливи са и симпатичните теменужки, които можеш да добавиш към салата
или пък да замразиш в кубче лед за по-интересен коктейл. Лавандулата пък се
използва и в десерти, а ако задушиш латинка, ще получиш продукт с лек пикантен
вкус. За по-интересна салата можеш да използваш още гладиола, детелина, някои
видове лилия, ружа и други.
Едва ли си се сещал, че вместо с
шафран, можеш да забъркаш ориза с невен или с листа от слънчоглед и да получиш
приятния оранжев цвят. Ако задушиш пъпките на слънчогледа в масло, те ще
придобият приятен вкус, напомнящ печени ябълки. От пъпките на цикорията пък
можеш да спретнеш вкусна туршия, а листенца от метличина можеш да добавиш в
тестото за кекс. Хризантемата също се използва в кулинарията, като е и
предпочитана за декорация на торти, заради красивия си вид. За украса служат и
листата на цитрусовите плодове. За розата няма какво да ти говорим - вярваме,
че поне веднъж си се пробвал с някой сладкиш, конфитюр или пък ликьор. Имай
предвид, че листенцата можеш да използваш и за овкусяване на птиче месо.
Цветните герои в кухнята са много
и няма да те занимаваме с всички тях, нито пък с приложенията им (които са
повече от разнообразни). Днес маркирахме някои от възможностите да разнообразиш
вкусотиите, които приготвяш у дома. Ако си харесаш някое растение и решиш да го
приготвиш в салата или друго ястие, увери се, че си добре запознат с това как
се приготвя, коя точно част може да се похапва и - разбира се - откъде да го
набавиш, така че да си сигурен в произхода. От нас - bon appetit!
Наскоро ти разказахме за веселата
напитка Whop's, която сигурно вече
си опитал. Не знаем колко дълго си избирал от голямото разнообразие от вкусове,
но ако си проучил обстойно всички опции, със сигурност си забелязал сладкото от хризантема
или пък това от османтус, например. Ние си спомнихме и за салатата от глухарче,
която ти представихме преди има, няма четири години. Е, сега решихме да се
поразровим още по-надълбоко и да разузнаем кои са онези цветенца и тревички,
които можем вкусно да похапваме, когато ни се ще да разнообразим салатите с
маруля, айсберг или каквото там се сетиш.
Започваме с познатото глухарче -
оказа се, че освен младите листа, са ядливи и пъпките, които след задушаване в
масло придобиват лек гъбен вкус. Освен това, от растението се прави и вино, което
не сме опитвали, но ще гледаме скоро да си набавим.
Любопитно е приложението на
цветовете на тиквата, които италианците панират, пържат или похапват с
моцарела. Ядливи са и симпатичните теменужки, които можеш да добавиш към салата
или пък да замразиш в кубче лед за по-интересен коктейл. Лавандулата пък се
използва и в десерти, а ако задушиш латинка, ще получиш продукт с лек пикантен
вкус. За по-интересна салата можеш да използваш още гладиола, детелина, някои
видове лилия, ружа и други.
Едва ли си се сещал, че вместо с
шафран, можеш да забъркаш ориза с невен или с листа от слънчоглед и да получиш
приятния оранжев цвят. Ако задушиш пъпките на слънчогледа в масло, те ще
придобият приятен вкус, напомнящ печени ябълки. От пъпките на цикорията пък
можеш да спретнеш вкусна туршия, а листенца от метличина можеш да добавиш в
тестото за кекс. Хризантемата също се използва в кулинарията, като е и
предпочитана за декорация на торти, заради красивия си вид. За украса служат и
листата на цитрусовите плодове. За розата няма какво да ти говорим - вярваме,
че поне веднъж си се пробвал с някой сладкиш, конфитюр или пък ликьор. Имай
предвид, че листенцата можеш да използваш и за овкусяване на птиче месо.
Цветните герои в кухнята са много
и няма да те занимаваме с всички тях, нито пък с приложенията им (които са
повече от разнообразни). Днес маркирахме някои от възможностите да разнообразиш
вкусотиите, които приготвяш у дома. Ако си харесаш някое растение и решиш да го
приготвиш в салата или друго ястие, увери се, че си добре запознат с това как
се приготвя, коя точно част може да се похапва и - разбира се - откъде да го
набавиш, така че да си сигурен в произхода. От нас - bon appetit!
Етикети:
Гласували общо: 1 потребители