Необходими продукти:
шоколад - 25 г за разтапяне (мин. 50% какао)
краве масло - 25 г (на стайна температура)
бадемово брашно - 40 г
захар - 15 г
яйце - 1 бр. (М или L)
ванилия - 1 прахче, 2 г
череши - 4 бр. + за декорация
шоколадови бонбони - 2 бр. (с кремообразен пълнеж)
Начин на приготвяне:
Настържете шоколада на фино ренде или го пуснете да се смели в блендер. Разтопете маслото заедно със шоколада и захарта на водна баня. Оставете шоколадовата смес леко да изстине и добавете яйцето, като разбивате добре до хомогенност.
Идва ред да сложите ванилията и бадемовото брашно и хубаво да разбъркате.
Сипете сместа в малка формичка сърце, намазнена и поръсена с какао. Количеството изглежда малко, но е достатъчно за един споделен десерт за двама.
Размерът на формичката сърце е 10/10-11 см. измерено в по-широката част на сърцето. Дъното е откопчаващо се.
Боднете двата бонбона в средата а отстрани сложете обезкостените череши, притиснати, за да потънат леко навътре.
Интересният момент тук е, че аз правя този десерт на пара - 20 минути в уреда и е готов. Ако искате, може да го печете във фурна за по-малко време, но не знам дали шоколадовият десерт ще стане толкова сочен, както когато е направен на пара.
Внимателно отделете от формата и сервирайте още топъл.