Необходими продукти:
яйца - 6 бр.
олио - 1 ч.ч.
кисело мляко - 1 ч.ч.
захар - 1ч.ч
бакпулвер 10 г
амонячна сода - 1 пак.
брашно - 3 ч.ч.
какао - 3 с.л
ЗА СИРОПА
вода - 1/2 ч.ч.
захар - 1/2 ч.ч.
ЗА КРЕМА
яйца - 3 бр.
мед - 2 с.л.
брашно - 5 с.л. с връх
ванилия - 1 бр.
прясно мляко - 1 л
захар - 1 ч.ч.
масло - 125 г краве
прясно мляко - 5 с.л.
Начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата със захарта.
Прибавяме олиото, киселото мляко с разтворените в него амонячна сода и бакпулвер, ванилията и най-накрая - постепенно брашното. Разбиваме добре.
Разделяме сместа по равно в 3 съда.
В единия от тях добавяме и 3 с.л. какао + 5 с.л прясно мляко или друга течност и разбиваме добре. Печем тортените блатове в тавичка с дм 22 см в предварително загрята фурна на 180 °C с вентилатор за около 20 минути.
Сиропът, приготвен от вода, захар и ванилия, се вари до намаляване на половина на обема на водата.
Блатовете се сиропират с изстинал сироп.
Приготвянето на крема за торта започва със загряване на 800 мл от млякото и захарта - до пълно стопяване на захарта.
Разбиват се яйцата, прибавя се медът, брашното и ванилията. 200 мл чаша от мляко се добавя към сместа и се бърка, докато стане еднородна.
После я прибавяме към останалото мляко и се бърка непрекъснато на слаб огън до сваряването на крема.
Накрая се прибавя и кравето масло.
Блатовете се сиропират със студен сироп, след което се поливат с топъл крем.