Домашни франзели - като от пекарна

Необходими продукти:

брашно - около 500 г

вода - 100 мл

мая - 10 г прясна (1/4 от кубче)

захар - 1 с.л.

сол - 1 ч.л.

яйца - 1 бр. + 1 белтък

мас - 130 г

олио - 50 мл

ПЛЪНКА

сирене - 150 г

ЗА НАМАЗВАНЕ

жълтък - 1 бр.

вода - 1 с.л.

семена - за поръсване

 

Начин на приготвяне:

  1. Затоплете 100 мл вода и разтворете в нея маята и захарта.
  2. В друг съд пресейте брашното и добавете към него солта.
  3. Разбъркайте и оформете кладенче.
  4. Добавете сместа с маята, свинската мас, олиото, 1 цяло яйце и белтъка на второто и замесете меко тесто.
  5. Жълтъка на другото яйце заделете, то ще ви трябва за намазване на рогчетата.
  6. Тестото е много маслено и не лепи.
  7. Готовото тесто поставете в купа и покрийте със стреч фолио и кърпа.
  8. Оставете го да втаса за около час.
  9. След това разделете тестото на 10 равни части.
  10. Всяка от тях разточете на тънка кора върху леко набрашнена повърхност.
  11. Поръсете с натрошено сирене и навийте като рогче.
  12. За плънка може да използвате и настърган кашкавал или смесени сирене и кашкавал.
  13. Подредете рогчетата в тави, покрити с хартия за печене, на разстояние едно от друго и ги оставете отново да втасат - този път за 20 минути.
  14. След това намажете рогчетата със заделения жълтък, който смесете с малко вода или прясно мляко и поръсете със семена по избор.
  15. Сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 200°C за 25-30 минути до хубав златист загар.

Необходими продукти:

брашно - около 500 г

вода - 100 мл

мая - 10 г прясна (1/4 от кубче)

захар - 1 с.л.

сол - 1 ч.л.

яйца - 1 бр. + 1 белтък

мас - 130 г

олио - 50 мл

ПЛЪНКА

сирене - 150 г

ЗА НАМАЗВАНЕ

жълтък - 1 бр.

вода - 1 с.л.

семена - за поръсване

 

Начин на приготвяне:

  1. Затоплете 100 мл вода и разтворете в нея маята и захарта.
  2. В друг съд пресейте брашното и добавете към него солта.
  3. Разбъркайте и оформете кладенче.
  4. Добавете сместа с маята, свинската мас, олиото, 1 цяло яйце и белтъка на второто и замесете меко тесто.
  5. Жълтъка на другото яйце заделете, то ще ви трябва за намазване на рогчетата.
  6. Тестото е много маслено и не лепи.
  7. Готовото тесто поставете в купа и покрийте със стреч фолио и кърпа.
  8. Оставете го да втаса за около час.
  9. След това разделете тестото на 10 равни части.
  10. Всяка от тях разточете на тънка кора върху леко набрашнена повърхност.
  11. Поръсете с натрошено сирене и навийте като рогче.
  12. За плънка може да използвате и настърган кашкавал или смесени сирене и кашкавал.
  13. Подредете рогчетата в тави, покрити с хартия за печене, на разстояние едно от друго и ги оставете отново да втасат - този път за 20 минути.
  14. След това намажете рогчетата със заделения жълтък, който смесете с малко вода или прясно мляко и поръсете със семена по избор.
  15. Сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 200°C за 25-30 минути до хубав златист загар.

Гласували общо: 1 потребители