- Разбивам си маята със водата и щипка захар и оставям да шупне за 10 минутки.
- Пресявам си брашното около 250 г заедно със другите сухи съставки (сол, захар) и прибавяме маята и жълтъка.
- Замесваме меко тесто и доизмесваме с другите 50 г брашно и го прибирам в хладилника, покрито с фолио, за 10 мин.
- Вадя го след 10 мин, захлупвам краищата и го прибирам за още 10 мин.
- Вземам си лист оризова хартия и с голяма линийка си очертавам квадрат със размери 18/18 см.
- Слагам тестото в центъра на листа, завивам го, обръщам го и го разточвам, да се разпредели по краищата на хартията.
- Прибирам в хладилника за 30 мин.
- По същия начин оформям маслото на квадратче 10/10 см и го разточвам леко.
- Увивам и него и престоява с тестото 30 мин.
- След 30 мин вадя тестото от хладилника, слагам си го на плота за разточване и върху него слагам маслото.
- Завивам маслото с тестото и леко без натискане го разточвам около 20 см.
- Прегъвам 1/3 от тестото и го завивам с другата част да стане на руло.
- Прибирам за още 30 мин. Вадя разточвам пак леко, пак завивам на руло и пак за 10 мин в хладилника.
- Вадя от хладилника, разточвам и завивам на две, оставям за 30 мин в хладилника.
- Вадя разточвам на кора, режа триъгълници и навивам кроасанчетата.
- Слагам в тава със хартия за печене.
- Разбъркваме едно цяло яйце и ги намазваме.
- Оставяме да втасат около 2 часа на стайна температура до удвояване на обема си.
- Мажем пак със яйцето домашните кроасани и печем на 200°C за 15, 20 мин.
Необходими продукти:
брашно - 300 г
топла вода - 130 мл
суха мая - 7 г
сол - 1 ч.л.
захар - 2 с.л.
масло - 30 г разтопено
жълтъци - 1 бр.
масло - 140 г за вкарване в тестото
яйца - 1 за намазване
Начин на приготвяне:
- Разбивам си маята със водата и щипка захар и оставям да шупне за 10 минутки.
- Пресявам си брашното около 250 г заедно със другите сухи съставки (сол, захар) и прибавяме маята и жълтъка.
- Замесваме меко тесто и доизмесваме с другите 50 г брашно и го прибирам в хладилника, покрито с фолио, за 10 мин.
- Вадя го след 10 мин, захлупвам краищата и го прибирам за още 10 мин.
- Вземам си лист оризова хартия и с голяма линийка си очертавам квадрат със размери 18/18 см.
- Слагам тестото в центъра на листа, завивам го, обръщам го и го разточвам, да се разпредели по краищата на хартията.
- Прибирам в хладилника за 30 мин.
- По същия начин оформям маслото на квадратче 10/10 см и го разточвам леко.
- Увивам и него и престоява с тестото 30 мин.
- След 30 мин вадя тестото от хладилника, слагам си го на плота за разточване и върху него слагам маслото.
- Завивам маслото с тестото и леко без натискане го разточвам около 20 см.
- Прегъвам 1/3 от тестото и го завивам с другата част да стане на руло.
- Прибирам за още 30 мин. Вадя разточвам пак леко, пак завивам на руло и пак за 10 мин в хладилника.
- Вадя от хладилника, разточвам и завивам на две, оставям за 30 мин в хладилника.
- Вадя разточвам на кора, режа триъгълници и навивам кроасанчетата.
- Слагам в тава със хартия за печене.
- Разбъркваме едно цяло яйце и ги намазваме.
- Оставяме да втасат около 2 часа на стайна температура до удвояване на обема си.
- Мажем пак със яйцето домашните кроасани и печем на 200°C за 15, 20 мин.