Домашни питки вкъщи

Необходими продукти:

брашно - 600 г

суха мая - 1 пакетче (7 г)

прясно мляко - 350 мл

яйца - 1 бр.

масло - 20 г

сол - ч.л.

захар - ч.л.

олио - 30 мл

 

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява и се смесва с маята.

Правим кладенче в средата, добавяме яйцето, като отделяме жълтъка за намазване.

Добавяме и олиото, сол и захар.

Изсипваме млякото, което трябва да е леко затоплено и на тънка струйка при непрекъснато бъркане и прибавяме брашното постепенно.

Замесваме около 10-15 мин, докато се получи меко тесто за хляб. Не трябва да е много лепкаво.

Оставя се в намазнен с олио съд, като намазваме и самото тесто от горе с малко олио.

Покриваме тестото със стреч фолио и чиста кърпа и оставяме да втасва на топло, докато удвои обема си. Времето зависи от топлината на помещението, обикновено отнема около половин час на стайна температура.

След като е удвоило обема си, с намазнени ръце разделяме тестото на 4 и оформяме на топки със избутване от долната страна, за да му вкараме допълнително въздух.

Намазваме тавата с маслото и подреждаме малките питки.

Оставяме още веднъж да втасат, покрити с чиста кърпа, около 15 мин и след това правим по 3 леки разреза с остър нож на всяка от питките и намазваме с жълтък.

Печем в предварително загрята фурна на 180°C около 20 мин до зачервяване.

Изваждаме ги и покриваме с кърпа за около 10 мин да починат преди сервиране.

Тестото стига за 4 бр. средно големи хлебчета.

Необходими продукти:

брашно - 600 г

суха мая - 1 пакетче (7 г)

прясно мляко - 350 мл

яйца - 1 бр.

масло - 20 г

сол - ч.л.

захар - ч.л.

олио - 30 мл

 

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява и се смесва с маята.

Правим кладенче в средата, добавяме яйцето, като отделяме жълтъка за намазване.

Добавяме и олиото, сол и захар.

Изсипваме млякото, което трябва да е леко затоплено и на тънка струйка при непрекъснато бъркане и прибавяме брашното постепенно.

Замесваме около 10-15 мин, докато се получи меко тесто за хляб. Не трябва да е много лепкаво.

Оставя се в намазнен с олио съд, като намазваме и самото тесто от горе с малко олио.

Покриваме тестото със стреч фолио и чиста кърпа и оставяме да втасва на топло, докато удвои обема си. Времето зависи от топлината на помещението, обикновено отнема около половин час на стайна температура.

След като е удвоило обема си, с намазнени ръце разделяме тестото на 4 и оформяме на топки със избутване от долната страна, за да му вкараме допълнително въздух.

Намазваме тавата с маслото и подреждаме малките питки.

Оставяме още веднъж да втасат, покрити с чиста кърпа, около 15 мин и след това правим по 3 леки разреза с остър нож на всяка от питките и намазваме с жълтък.

Печем в предварително загрята фурна на 180°C около 20 мин до зачервяване.

Изваждаме ги и покриваме с кърпа за около 10 мин да починат преди сервиране.

Тестото стига за 4 бр. средно големи хлебчета.

Гласували общо: 1 потребители