Необходими продукти:
яйца - 4 бр. (1 жълтък се отделят за намазване)
сол - 2 ч.л.
кисело мляко - 300 г
прясно мляко - 240 мл
мая - 42 г
захар - 1 с.л. за активиране на маята
брашно - 2 с.л. за активиране на маята
олио - 180 мл
брашно - 1.200 г
ПЛЪНКА
сирене - 200 г
ЗА НАМАЗВАНЕ
жълтъци - 2 бр.
прясно мляко - 1 с.л.
Начин на приготвяне:
За тези пухкави кифлички със сирене прясното мляко се затопля и към него се добавят маята, захарта и брашното.
Оставят се около 20 минути, да се активира.
Двете цели яйца и двата белтъка се разбиват със солта, добавя се захарта, киселото мляко, олиото и активирана смес с маята.
Пресява се и се добавя брашното.
Омесва се меко, еластично и нелепнещо тесто, което се намазва с олио и се покрива с фолио за час, докато втаса.
Тестото се разделя на 5 топки, разточва се на кора и се режат на 8 триъгълника.
От широката част се слага сиренето и се навива на кифлички.
Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, намазват се с жълтък и се поръсват със сусам.
Не се оставят да втасват още веднъж!
Пекат се на веднага след оформянето на 180°C в загрята фурна до готовност.