Когато домашното сладко от люти чушки е по-рядко, го използваме за марината, за овкусяване на месо, а когато е по- гъстото може спокойно да се намаже на филийка като класически конфитюр.
Необходими продукти:
чушки - 15 червени пиперки
люти чушки - 6 бр.
чесън - 1 глава, малка
сол - 1 ч.л.
оцет - 700 мл
захар - 800 г
Начин на приготвяне:
1. Почистете червените чушки и лютите чушки от дръжки и семки.
2. Сложете в тенджера заедно с обелените скилидки чесън, солта и оцета.
3. Сложете тенджерата на котлона и сварете чушките, докато омекнат и се поизпари част от течността.
4. Омекналите зеленчуци пасирайте, към тях добавете захарта и сварете сладкото до желаната гъстота на умерена температура, като периодично разбърквайте.
5. Още горещо, сладкото от чушлета сложете в чисти, затоплени бурканчета и затворете плътно.
6. Бурканчетата обръщайте с капачките надолу и оставете така да изстинат.
7. От това количество продукти ще получите 7 малки бурканчета от детско пюре.
Приятен апетит!