От
време на време ти пускаме по
някое вкусно изкушение и ти разкриваме тънкостите в
приготвянето на
готини коктейли, но за чай
не сме си говорили отдавна. Този път сме решили да те хвърлим
право в дълбокото при дзен историите и истински здравословните измислици на
природата. Главният герой днес буквално ще ти разкърши сетивата, защото е не
кой да е, а чаят на чайовете - матча.
Матча е фино смлян висококачествен
зелен чай, около който се върти цялата японска чаена церемония. Всъщност,
методът за приготвяне на прахообразен чай се пренася в Япония от Китай през
1191, заедно с дзен будизма, благодарение на монаха Еисай. Както сам можеш да
пресметнеш, историята на матча е многовековна, а значението му не е избледняло
през годините. Дори напротив - той се смята за водещата гореща напитка за 2015
и определено има защо. Матча има ободряващо действие и световните тенденции
показват, че все повече се предпочита пред кафето и останалите енергизиращи
напитки, поради своята елегантност. Чаят съдържа повече антиоксиданти от
суперхрани като боровинките, спанака, плодовете годжи бери и други. Също така
има високо съдържание на хранителни вещества, засилва метаболизма и умствената
дейност и има отношение към нивата на холестерола и стреса.
Част от позитивите от приема на матча
да се дължат на факта, че при консумация се поглъща самото растение. Чаят се
прави от стрити листа тенча, които дори в Япония са твърде редки за продажба.
Ако решиш да предизвикаш себе си, можеш да си приготвиш два вида - усуча или
койча. Усуча е по-евтиният вариант, при който листата тенча са на по-малко от
30 години. Резултатът е рядка течност с по-светъл цвят и леко горчив вкус.
Последното ще трябва да го изтърпиш, защото истинският чай не се подслажда.
Койча пък е гъстият представител, за чиято направа се изисква значително
по-голямо количество от финия прах. Използват се по-стари, естествено
узрели листа, които са и по-скъпи, поради специфичния начин на отглеждане на
растението. Койча се прави с по-малко вода, има консистенция на втечнен мед и е
значително по-сладък от усуча. Традиционният японски метод на приготвяне
включва купичка и бамбукова бъркалка, но съвремието познава и нови хрумки, като
модерното матча лате - чай с мляко.
Матча
е скъпо удоволствие - в Интернет цената на продукта стига до 70 лв. за
трийсетина грама. Доста по-достъпно предложение ще откриеш в Aliexpress.com -
250 грама за около 20 долара. В София пък чай матча в автентична японска
атмосфера можеш да опиташ в
ресторант Hamachi в
Лозенец. Обикновено церемонията се прави в зимната градина, заради по-голямото
пространство. Ние обаче те съветваме да си резервираш и стаята татами, където
ще можеш да хапнеш на пода и да се потопиш в магията на японските традиции
Текст Деяна Узунова
От
време на време ти пускаме по някое вкусно изкушение и ти разкриваме тънкостите в
приготвянето на готини коктейли, но за чай не сме си говорили отдавна. Този път сме решили да те хвърлим
право в дълбокото при дзен историите и истински здравословните измислици на
природата. Главният герой днес буквално ще ти разкърши сетивата, защото е не
кой да е, а чаят на чайовете - матча.
Матча е фино смлян висококачествен
зелен чай, около който се върти цялата японска чаена церемония. Всъщност,
методът за приготвяне на прахообразен чай се пренася в Япония от Китай през
1191, заедно с дзен будизма, благодарение на монаха Еисай. Както сам можеш да
пресметнеш, историята на матча е многовековна, а значението му не е избледняло
през годините. Дори напротив - той се смята за водещата гореща напитка за 2015
и определено има защо. Матча има ободряващо действие и световните тенденции
показват, че все повече се предпочита пред кафето и останалите енергизиращи
напитки, поради своята елегантност. Чаят съдържа повече антиоксиданти от
суперхрани като боровинките, спанака, плодовете годжи бери и други. Също така
има високо съдържание на хранителни вещества, засилва метаболизма и умствената
дейност и има отношение към нивата на холестерола и стреса.
Част от позитивите от приема на матча
да се дължат на факта, че при консумация се поглъща самото растение. Чаят се
прави от стрити листа тенча, които дори в Япония са твърде редки за продажба.
Ако решиш да предизвикаш себе си, можеш да си приготвиш два вида - усуча или
койча. Усуча е по-евтиният вариант, при който листата тенча са на по-малко от
30 години. Резултатът е рядка течност с по-светъл цвят и леко горчив вкус.
Последното ще трябва да го изтърпиш, защото истинският чай не се подслажда.
Койча пък е гъстият представител, за чиято направа се изисква значително
по-голямо количество от финия прах. Използват се по-стари, естествено
узрели листа, които са и по-скъпи, поради специфичния начин на отглеждане на
растението. Койча се прави с по-малко вода, има консистенция на втечнен мед и е
значително по-сладък от усуча. Традиционният японски метод на приготвяне
включва купичка и бамбукова бъркалка, но съвремието познава и нови хрумки, като
модерното матча лате - чай с мляко.
Матча
е скъпо удоволствие - в Интернет цената на продукта стига до 70 лв. за
трийсетина грама. Доста по-достъпно предложение ще откриеш в Aliexpress.com -
250 грама за около 20 долара. В София пък чай матча в автентична японска
атмосфера можеш да опиташ в
ресторант Hamachi в
Лозенец. Обикновено церемонията се прави в зимната градина, заради по-голямото
пространство. Ние обаче те съветваме да си резервираш и стаята татами, където
ще можеш да хапнеш на пода и да се потопиш в магията на японските традиции
Текст Деяна Узунова
Етикети:
Гласували общо: 1 потребители