Няма да ти казваме каква
радост ни обзема всеки път, когато бием шута на някой гаден агент от химическата
индустрия, а на тези тримцата от снимката точно в това им е силата. С тяхна
помощ изритахме от живота си филтърните кани и разхитителната бутилирана
минерална вода, перилните препарати с убийствените им фосфати и вездесъщите
ароматизатори за кола, които пък изобщо не можем да дишаме. И това е само
началото на предългия списък от трикове, които владеят нашите юначаги - както
обикновено, майката природа ни скри шапката.
Бамбукови въглени
Какво могат: Пускаш ги в кана с
чешмяна вода и осем часа по-късно тя вече е не само изчистена от обичайните
боклуци, ами е станала и минерална. Оставяш ги на открито в стаята и се лишаваш
от електромагнитните лъчения. Затваряш ги в килера и си спестяваш кофти миризми,
плесени и други нежелани гости.
Как става тази работа: Ами, това си е
активен въглен като всеки друг, само че структурата му е изумително пореста и прилапва
разни злодеи като хлор, формалдехид, бензен и други. В същото време минералното
му съдържание (калций, магнезий, калий, натрий) пък преминава във водата. Освен
това в бамбука живее един тип, наречен „bamboo kun", който
трепе бактерии и гъбички всякакви, а за капак азиатските чернилки излъчват и собствени
инфрачервени лъчи, които подобряват кръвообращението.
С тях е окей да си филтрираш
водата цели два месеца, а след това имаш още година да си ги ползваш за други
работи. Отразяват се отлично на ориза (само слагаш един въглен в тавата преди
да я метнеш във фурната), обират токсините от мазнината във фритюрника, а
китайският и японският чай просто няма да са китайски и японски чай без тях.
Обичат ги и аквариумните рибки, и цветята на терасата, и зеленчуците в
хладилника, които се запазват свежи за по-дълго, защото бамбукът поглъща етиленовия
газ и влагата.
Искат ли грижи: Да, с тоя
bamboo
kun те са си като живички. Използваш ли ги за филтриране на
вода, веднъж седмично ги изварявай за десетина минути и ако има слънце, остави ги
да се попекат. Също така, понеже им трябва време, за да си свършат работата, ги
разпредели в две кани - докато те действат в едната, ти пиеш от другата. Внимавай
само да не хиперминерализираш бебетата - за тях дръж въглените в хашдвео-то само
шест часа.
Сапунени ядки
Какво могат: Перат. Слагаш
5-6 орехчета в малка памучна торбичка (идва в опаковката), връзваш здраво да не
се попилеят от центрофугата и я мяташ директно в барабана. Няма да преборят лекета
тежка категория, но за средностатистическо пране са супер. После прибираш
от простора дрехи и чаршафи, които миришат на ис-тин-ско слънце. Залипсват ли
ти все пак парфюмните ухания, просто си харесай етерично масло и го капни в
пералнята.
Как
става тази работа: Чисто и просто - обвивките им съдържат натуралния
миещ препарат сапонин, а самите ядки са изсушените плодове на чудното индийско сапуново
дърво.
Искат ли грижи: Никакви. Но ако пускаш
програма със студена вода, първо накисни орехчетата за няколко минути в гореща
и след това излей и нея в барабана.
Къде се намират: В почти всички
био магазини, 500 грама са под 16 лв. и ще ти стигнат за около 100 пранета. Има
ги и на прах.
Вулканични минерали
Какво могат: За разлика от
горните двама азиатски столетници, това тук е съвсем ново двайсе, измислено и
патентовано в Словения под името Bio4Fresh. Поглъща влага, миризми и
вече споменатите формалдехид и амоняк навсякъде, където ги срещне - в караваната,
в кухнята, в шкафа за обувки, в тоалетната, в мазето. Според корпоративните
пиари на Bio4Fresh,
един техен клиент измамил скъпата си съпруга, като скрил пакетче под
седалката на колата, за да противодейства на ароматизатора, който тя била
окачила. Разправят, че от него не останало и следа.
Как
става тази работа: Вулканичните минерали са с отрицателен заряд и
притежават вродена способност да прикоткват в малките си пори и каналчета положително
заредени молекули - каквито са почти всички миризми и химикали. Силите им се усилват
неколкократно чрез някакъв процес на активация, обаче словенците са хитреци и пазят
подробностите около технологията под ключ.
Искат
ли грижи: Малко. За реактивация на всеки 3-4 месеца осигурявай на
пакетчето пет часа на слънце или един час във фурната на 50 градуса и така то ще
откара цяла година. Добре е също веднъж седмично да го разклащаш.
Текст Елена Друмева / Фотография Васил Танев
Няма да ти казваме каква
радост ни обзема всеки път, когато бием шута на някой гаден агент от химическата
индустрия, а на тези тримцата от снимката точно в това им е силата. С тяхна
помощ изритахме от живота си филтърните кани и разхитителната бутилирана
минерална вода, перилните препарати с убийствените им фосфати и вездесъщите
ароматизатори за кола, които пък изобщо не можем да дишаме. И това е само
началото на предългия списък от трикове, които владеят нашите юначаги - както
обикновено, майката природа ни скри шапката.
Бамбукови въглени
Какво могат: Пускаш ги в кана с
чешмяна вода и осем часа по-късно тя вече е не само изчистена от обичайните
боклуци, ами е станала и минерална. Оставяш ги на открито в стаята и се лишаваш
от електромагнитните лъчения. Затваряш ги в килера и си спестяваш кофти миризми,
плесени и други нежелани гости.
Как става тази работа: Ами, това си е
активен въглен като всеки друг, само че структурата му е изумително пореста и прилапва
разни злодеи като хлор, формалдехид, бензен и други. В същото време минералното
му съдържание (калций, магнезий, калий, натрий) пък преминава във водата. Освен
това в бамбука живее един тип, наречен „bamboo kun", който
трепе бактерии и гъбички всякакви, а за капак азиатските чернилки излъчват и собствени
инфрачервени лъчи, които подобряват кръвообращението.
С тях е окей да си филтрираш
водата цели два месеца, а след това имаш още година да си ги ползваш за други
работи. Отразяват се отлично на ориза (само слагаш един въглен в тавата преди
да я метнеш във фурната), обират токсините от мазнината във фритюрника, а
китайският и японският чай просто няма да са китайски и японски чай без тях.
Обичат ги и аквариумните рибки, и цветята на терасата, и зеленчуците в
хладилника, които се запазват свежи за по-дълго, защото бамбукът поглъща етиленовия
газ и влагата.
Искат ли грижи: Да, с тоя
bamboo
kun те са си като живички. Използваш ли ги за филтриране на
вода, веднъж седмично ги изварявай за десетина минути и ако има слънце, остави ги
да се попекат. Също така, понеже им трябва време, за да си свършат работата, ги
разпредели в две кани - докато те действат в едната, ти пиеш от другата. Внимавай
само да не хиперминерализираш бебетата - за тях дръж въглените в хашдвео-то само
шест часа.
Сапунени ядки
Какво могат: Перат. Слагаш
5-6 орехчета в малка памучна торбичка (идва в опаковката), връзваш здраво да не
се попилеят от центрофугата и я мяташ директно в барабана. Няма да преборят лекета
тежка категория, но за средностатистическо пране са супер. После прибираш
от простора дрехи и чаршафи, които миришат на ис-тин-ско слънце. Залипсват ли
ти все пак парфюмните ухания, просто си харесай етерично масло и го капни в
пералнята.
Как
става тази работа: Чисто и просто - обвивките им съдържат натуралния
миещ препарат сапонин, а самите ядки са изсушените плодове на чудното индийско сапуново
дърво.
Искат ли грижи: Никакви. Но ако пускаш
програма със студена вода, първо накисни орехчетата за няколко минути в гореща
и след това излей и нея в барабана.
Къде се намират: В почти всички
био магазини, 500 грама са под 16 лв. и ще ти стигнат за около 100 пранета. Има
ги и на прах.
Вулканични минерали
Какво могат: За разлика от
горните двама азиатски столетници, това тук е съвсем ново двайсе, измислено и
патентовано в Словения под името Bio4Fresh. Поглъща влага, миризми и
вече споменатите формалдехид и амоняк навсякъде, където ги срещне - в караваната,
в кухнята, в шкафа за обувки, в тоалетната, в мазето. Според корпоративните
пиари на Bio4Fresh,
един техен клиент измамил скъпата си съпруга, като скрил пакетче под
седалката на колата, за да противодейства на ароматизатора, който тя била
окачила. Разправят, че от него не останало и следа.
Как
става тази работа: Вулканичните минерали са с отрицателен заряд и
притежават вродена способност да прикоткват в малките си пори и каналчета положително
заредени молекули - каквито са почти всички миризми и химикали. Силите им се усилват
неколкократно чрез някакъв процес на активация, обаче словенците са хитреци и пазят
подробностите около технологията под ключ.
Искат
ли грижи: Малко. За реактивация на всеки 3-4 месеца осигурявай на
пакетчето пет часа на слънце или един час във фурната на 50 градуса и така то ще
откара цяла година. Добре е също веднъж седмично да го разклащаш.
Текст Елена Друмева / Фотография Васил Танев
Етикети:
Гласували общо: 1 потребители