Необходими продукти:
пресни картофи - 1 кг
сода за хляб - 1 ч.л.
пармезан - 100 г твърд
чедър - 100 г твърд
мащерка - няколко клонки прясна
сол - на вкус
червен пипер - 2 ч.л.
масло - 50 г
чубрица - 1 ч.л.
черен пипер - 1 ч.л.
копър - 1 връзка пресен
олио - 20 мл
Начин на приготвяне:
В дълбока тенджера се слага вода до половината, малко олио и 1 ч.л. сода за хляб.
Тя се слага, за да извлече нишестето от картофите и те да станат хрупкави при печене. Оставя се да заври.
През това време картофите се обелват и се нарязват на еднакви кубчета.
Когато водата заври, картофите се слагат да заврат, като трябва да внимавате да не ги преварите.
След като са готови, се отцеждат и се прехвърлят в тава.
Слагат се подправките, настъргва се по малко от двата вида сирене, добавя се маслото и всичко се разбърква добре.
Слагат се да се пекат на 180 °C, като от време на време апетитните печени картофи се разбъркват за около 30-40 минути.
Накрая се поръсват с пресен копър, нарязан на ситно.
Идеално мезе за бира са тези хрупкави пресни картофи с пармезан и чедър.