- Сърбящи и сълзящи очи
- Копривна треска или обрив
- Хрипове
- Хрема или запушен нос
- Твърд салам и сушена селска шунка
- Твърдо сирене, където мухълът не е част от процеса (ако отрежете поне 1 инч около него)
- Сирене, направено с плесен, но с допълнителна плесен, която расте по него (ако изстържете последната)
- Твърди зеленчуци и плодове, стига да отрежете поне 1 инч наоколо
- Хот дог и бекон
- Варени остатъци от птици, месо, гювечи, тестени изделия и зърнени храни
- Меко сирене, заквасена сметана и кисело мляко
- Конфитюри и желета
- Меки зеленчуци и плодове
- Ядки, бобови растения и фъстъчено масло
- Хляб и хлебни изделия
Представете си това: най-накрая отхапвате първата хапка от любимия си сандвич и осъзнавате, че хлябът е покрит с плесен! Това вероятно ви се е случвало веднъж или два пъти и вероятно сте се тревожили за възможните последствия. И всъщност има няколко различни начина, по които тялото може да реагира на това.
Като например:
Някои плесени могат да увредят черния ви дроб
Има токсични химикали, които могат да бъдат намерени върху мухъла, и те могат да причинят сериозни здравословни проблеми като увреждане на черния дроб, повръщане, гадене и диария. Все пак това зависи от няколко фактора като вашата имунна система или възраст. Един от най-често срещаните и най-токсичните е известен като афлатоксин, който може дори да причини рак.
За щастие, не всички мухлясали храни произвеждат този химикал. Може обаче да се намери на фъстъци и полска царевица.
Бактериите вътре в мухъла могат да предизвикат симптоми на хранително отравяне.
Какво може да се случи, ако изядем мухъл по погрешка
Мухълът сам по себе си не е толкова опасен и шансовете наистина да се разболеете са ниски. Това, което обаче може да ви разболее, са бактериите, които могат да растат заедно с него. В този случай можете да изпитате симптоми като повръщане, диария и гадене. Тяхната тежест ще зависи от вида на бактериите и количеството храна, която сте изяли.
Може да сте алергични към мухъл
Има хора, които имат алергични реакции към мухъл, открит върху храната. Ако сте чувствителни, по-добре стойте далеч от него и в случай, че го изядете по погрешка, незабавно се обадете на вашия лекар. Симптомите, които могат да бъдат признак на алергична реакция са:
- Сърбящи и сълзящи очи
- Копривна треска или обрив
- Хрипове
- Хрема или запушен нос
Има храни с мухъл, които тялото ни усвоява лесно
Плесените, които се използват в различни видове сирене, са безопасни за консумация. Всъщност сирена като горгонзола, рокфор и синьо се правят чрез въвеждането им на специфични спори, докато камамбер и бри имат бели. Но за съжаление, те все още не са подходящи за тези, които имат алергии към мухъл.
Бонус: Храни, които са безопасни за консумация след намиране на мухъл
- Твърд салам и сушена селска шунка
- Твърдо сирене, където мухълът не е част от процеса (ако отрежете поне 1 инч около него)
- Сирене, направено с плесен, но с допълнителна плесен, която расте по него (ако изстържете последната)
- Твърди зеленчуци и плодове, стига да отрежете поне 1 инч наоколо
Изхвърлете:
- Хот дог и бекон
- Варени остатъци от птици, месо, гювечи, тестени изделия и зърнени храни
- Меко сирене, заквасена сметана и кисело мляко
- Конфитюри и желета
- Меки зеленчуци и плодове
- Ядки, бобови растения и фъстъчено масло
- Хляб и хлебни изделия
Тази статия е само за информационна употреба. Ако почувствате признаци на отравяне с мухъл, трябва незабавно да се обадите на Вашия лекар.