- Копривата се слага в голяма купа.
- Залива се с гореща вода, за да се отстрани парещото ѝ свойство и да се задуши леко.
- Оставя се да се охлади до температура, която може да се пипа с ръце, за да се отцеди добре и да се почисти.
- Изцежда се добре, като се притиска с ръце.
- Почиства се и се нарязва на ситно.
- Лукът се почиства и нарязва на ситно.
- Морковът се обелва и измива.
- Настъргва се.
- Подготвените зеленчуци се слагат в тенджера с широко дъно.
- Добавя се повече олио.
- Запържват се.
- Добавят се захарта и червения пипер.
- Разбърква се.
- Добавят се доматения сок и чубрицата.
- Захлупва се яхнията с коприва с капака и се оставя за кратко да се задуши.
- Загрява се вода в бързовар.
- Добавя се в тенджерата и отново се захлупва да се задуши.
- Подправя се със сол и черен пипер.
- Яхнията ври и се чукват яйцата едно по едно, като се стремите да падат на различни места в тенджерата.
- Отново се слага капакът и се оставя да се готви.
- В купичка се слага брашното и се размива с малко вода.
- Добавя се в тенджерата.
- Оставя се да поври още малко без капак.
Необходими продукти:
коприва - 1 голяма купа
лук - 1 глава
моркови - 1 бр.
олио
захар - 1 с.л.
червен пипер - 1 с.л.
доматен сок - 500 мл
чубрица
черен пипер
сол
яйца - 10 бр.
брашно - 1 с.л.
Начин на приготвяне:
- Копривата се слага в голяма купа.
- Залива се с гореща вода, за да се отстрани парещото ѝ свойство и да се задуши леко.
- Оставя се да се охлади до температура, която може да се пипа с ръце, за да се отцеди добре и да се почисти.
- Изцежда се добре, като се притиска с ръце.
- Почиства се и се нарязва на ситно.
- Лукът се почиства и нарязва на ситно.
- Морковът се обелва и измива.
- Настъргва се.
- Подготвените зеленчуци се слагат в тенджера с широко дъно.
- Добавя се повече олио.
- Запържват се.
- Добавят се захарта и червения пипер.
- Разбърква се.
- Добавят се доматения сок и чубрицата.
- Захлупва се яхнията с коприва с капака и се оставя за кратко да се задуши.
- Загрява се вода в бързовар.
- Добавя се в тенджерата и отново се захлупва да се задуши.
- Подправя се със сол и черен пипер.
- Яхнията ври и се чукват яйцата едно по едно, като се стремите да падат на различни места в тенджерата.
- Отново се слага капакът и се оставя да се готви.
- В купичка се слага брашното и се размива с малко вода.
- Добавя се в тенджерата.
- Оставя се да поври още малко без капак.