- Слагаме бисквитите със захарта в блендер и ги натрошаваме на дребно.
- Разтапяме си маслото и го добавяме към тях.
- Разбъркваме добре и изсипваме полученото бисквитено тесто в 20 см тавичка с падащо дъно.
- Притискаме го добре към дъното на тавата и прибираме в хладилник за 30 минутки.
- Млечно-меден мус:
- Разтапяме шоколада в микровълнова фурна за една минута на два пъти ( по 30 секунди) и го оставяме настрана.
- Приготвяме си желатина, като го разтваряме в студената вода за десетина минути.
- В касерола си слагаме жълтъка, меда и ванилова есенция.
- Разбъркваме добре и прибавяме млякото.
- Кипваме си сместа при непрекъснато бъркане, за да не се пресече жълтъка.
- Сваляме от котлона и прецеждаме получената смес.
- Добавяме си и набъбналият желатин.
- Разбъркваме до пълното разтваряне на желатина.
- В купа разбиваме сметаната на много меки връхчета.
- Консистенцията и трябва да е нестабилна.
- Изсипваме я при яйчената смес и разбъркваме.
- Изсипваме върху бисквитения блат и прибираме в хладилник за 2 часа.
- След стягане си нарязваме плодовете и ги подреждаме върху тарта.
- Прибираме за 10 минути в хладилник и си приготвяме желето.
- Разтваряме желатина във водата и го оставяме да набъбне.
- В касерола завираме водата със захарта, меда и портокаловия сок.
- Сваляме от котлона и изсипваме набъбналия желатин.
- Бъркаме до разтварянето му.
- С тази смес поливаме тарта.
- Много е важно да изчакате сместа да изстине.
- Аз избързах малко, вследствие на което, ми се съедини с муса.
- След като сме заляли, прибираме в хладилник за минимум шест часа.
- След като се стегне плодовият тарт, го увиваме с влажна топла кърпа и го изваждаме от формата.
ЗА БИСКВИТЕНИЯ БЛАТ
обикновени бисквити - 200 г
пудра захар - 1 с.л.
краве масло - 100 г
[за млечно - медения крем]
бял шоколад - 100 г
жълтъци - 1 бр.
прясно мляко - 70 мл
мед - 2 с.л.
ванилова есенция - 1 ч.л.
сладкарска сметана - 125 мл
желатин - 10 г
вода - 25 мл за желатина
студена
ЗА ЖЕЛЕТО
захар - 35 г
мед - 75 г
портокалов сок - 1 с.л.
вода - 220 г
желатин - 15 г
вода - 100 мл, за желатина, студена
ЗА УКРАСА
ягоди - 5 - 6 броя
портокали - 1/2 бр.
киви - 1 бр.
Начин на приготвяне:
- Слагаме бисквитите със захарта в блендер и ги натрошаваме на дребно.
- Разтапяме си маслото и го добавяме към тях.
- Разбъркваме добре и изсипваме полученото бисквитено тесто в 20 см тавичка с падащо дъно.
- Притискаме го добре към дъното на тавата и прибираме в хладилник за 30 минутки.
- Млечно-меден мус:
- Разтапяме шоколада в микровълнова фурна за една минута на два пъти ( по 30 секунди) и го оставяме настрана.
- Приготвяме си желатина, като го разтваряме в студената вода за десетина минути.
- В касерола си слагаме жълтъка, меда и ванилова есенция.
- Разбъркваме добре и прибавяме млякото.
- Кипваме си сместа при непрекъснато бъркане, за да не се пресече жълтъка.
- Сваляме от котлона и прецеждаме получената смес.
- Добавяме си и набъбналият желатин.
- Разбъркваме до пълното разтваряне на желатина.
- В купа разбиваме сметаната на много меки връхчета.
- Консистенцията и трябва да е нестабилна.
- Изсипваме я при яйчената смес и разбъркваме.
- Изсипваме върху бисквитения блат и прибираме в хладилник за 2 часа.
- След стягане си нарязваме плодовете и ги подреждаме върху тарта.
- Прибираме за 10 минути в хладилник и си приготвяме желето.
- Разтваряме желатина във водата и го оставяме да набъбне.
- В касерола завираме водата със захарта, меда и портокаловия сок.
- Сваляме от котлона и изсипваме набъбналия желатин.
- Бъркаме до разтварянето му.
- С тази смес поливаме тарта.
- Много е важно да изчакате сместа да изстине.
- Аз избързах малко, вследствие на което, ми се съедини с муса.
- След като сме заляли, прибираме в хладилник за минимум шест часа.
- След като се стегне плодовият тарт, го увиваме с влажна топла кърпа и го изваждаме от формата.