Необходими продукти:
прясно мляко - 240 г топло
суха мая - 9 г
захар - 70 г
хималайска сол - 6 г
брашно - 450 г
яйца - 1 бр.
краве масло - 40 г
сминдух - 1 ч.л
магданоз - 1 връзка
мащерка - 1 ч.л.
босилек - 1 ч.л.
сол - 4 г
краве масло - 120 г
чесън - 3 скилидки, пресован
яйца - 1 бр. за намазване
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа смесете топлото прясно мляко, маята, захарта и солта.
2. Сместа разбъркайте и покрийте с кърпа
3. Оставете така да се активира маята.
4. В активираната мая прибавете яйцето, краве маслото, сминдуха и накрая брашното.
5. Омесете, докато тестото стане меко, гладко и нелепнещо.
6. Поставете в намазана с мазнина купа, покрийте със стреч фолио и оставете за 30 минути да втаса, докато тестото за хляб удвои обема си.
7. Докато тестото втасва, към разтопеното масло прибавете пресования чесън, сол и подправките.
8. Разбъркайте и оставете настрани.
9. Втасалото тесто извадете от купата върху набрашнен плот.
10. Разточете тестото на правоъгълен блат.
11. Разточения блат намажете със сместа от разтопеното масло, чесъна и подправките.
12. Навийте на руло и го нарежете през 2 пръста разстояние.
13. Нарязаните части сложете в намазана с масло правоъгълна форма за кекс.
14. Намажете отгоре с яйце.
15. Печете чесновия хляб в загряла фурна на 180 °C за 30 минути.
16. След като е готов чесновият хляб, го сложете върху решетка да изстине.
Приятен апетит!