- Започнете с месата. Разделете бутчетата на горно и долно, измийте и подсушете.
- Измийте вратните пържоли, наденицата и сланината, подсушете. Оставете месата настрани, докато приготвите зелката.
- Нарежете киселото зеле, лука и чесъна на по-ситно. В тенджера нагрейте олиото, прибавете ситно нарязаните лук и чесън, запържете докато омекнат.
- Добавете нарязаното кисело зеле и запържете, докато остане на мазнина. Накрая поръсете с черен и червен пипер, разбъркайте добре и отместете тенджерата от котлона.
- Намажете дъното на голяма тава с капак с олио.
- Подредете пилешкото месо на един ред и поръсете със запърженото кисело зеле. Ред е на вратните пържоли и отново зеле. Отгоре поставете наденичките, предварително им направете разрези и поръсете с останалото зеле.
- Нарежете пушената сланинка на малки парчета и разпределете върху зелето.
- Ако обичате по-пикантна да ви е капамата, поставете и една две-сухи люти чушки.
- Затворете капака на тавата и я поставете в предварително нагрята на 200 градуса фурна.
- Печете на средна решетка на фурната, за около час и половина или до готовност на месата.
Необходими продукти:
кисело зеле - 1 глава
лук - 2 глави
червен пипер - 1 с.л.
чесън - 2 скилидки
сминдух - 20 зърна
черен пипер - на вкус
олио - 100 мл
пилешки бутчета - 4 бр. големи (горен и долен)
пържоли - 8 бр. от свински врат
сурова наденица - 3 бр. големи
пушена сланина - 200 г
Начин на приготвяне:
- Започнете с месата. Разделете бутчетата на горно и долно, измийте и подсушете.
- Измийте вратните пържоли, наденицата и сланината, подсушете. Оставете месата настрани, докато приготвите зелката.
- Нарежете киселото зеле, лука и чесъна на по-ситно. В тенджера нагрейте олиото, прибавете ситно нарязаните лук и чесън, запържете докато омекнат.
- Добавете нарязаното кисело зеле и запържете, докато остане на мазнина. Накрая поръсете с черен и червен пипер, разбъркайте добре и отместете тенджерата от котлона.
- Намажете дъното на голяма тава с капак с олио.
- Подредете пилешкото месо на един ред и поръсете със запърженото кисело зеле. Ред е на вратните пържоли и отново зеле. Отгоре поставете наденичките, предварително им направете разрези и поръсете с останалото зеле.
- Нарежете пушената сланинка на малки парчета и разпределете върху зелето.
- Ако обичате по-пикантна да ви е капамата, поставете и една две-сухи люти чушки.
- Затворете капака на тавата и я поставете в предварително нагрята на 200 градуса фурна.
- Печете на средна решетка на фурната, за около час и половина или до готовност на месата.