Необходими продукти:
карфиол - 250 г
яйца - 3 бр. М или L
брашно - 220 г
бакпулвер - 15 г
прясно мляко - 160 мл
орехи - 50 г сурови
бадеми - 60 г сурови
олио - 55 мл
сирене - 60 г
кашкавал - 60 г
сол - 1 и 1/2 ч.л.
черен пипер - 2 - 3 щипки, млян
Начин на приготвяне:
1.Разчленете карфиола на розички и ги пуснете във вряща вода за около 10 минути или докато омекнат.
2.Не трябва да са преварении и да се разпадат.
3.След като е готов, хубаво го отцедете от водата и оставете да поизстине.
4.Накълцайте на много ситно бадемите и орехите.
5.Също така може да ги смелите в блендер, но внимавайте да не станат на паста.
6.Пригответе тестото за соления кекс като разбиете яйцата със солта и след това добавите млякото и олиото.
7.Сложете пресято с бакпулвера брашно на части, а накрая добавете черния пипер, настърганите сирена и ядките.
8.Разбъркайте и сипете сместа във форма за кекс с вместимост 1.5 л. предварително намазнена.
9.Заравнете отгоре и сложете розичките карфиол като натискате, за да потънат в тестото.
10.Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути или до хубав златист загар.
11.След като соленият кекс е готов, оставете го във формата за 10 минути, преди да извадите и прехвърлите върху поднос.
Приятен апетит!