Кекс със сушени плодове

Необходими продукти:

краве масло - 130 г

захар - 150 г

яйца - 2 бр.

мед - 1 с.л.

брашно - 130 г + 2 с.л.

сода бикарбонат - 1/2 ч.л.

сол - щипка

сушени плодове - 100 г микс

джинджифил - 2 ч.л. млян

джинджифил - 40 г пресен

черен чай - 1 ч.л.

вода - 100 мл

 

Начин на приготвяне:

Приготвите чаша хубав черен чай (100 мл).

Измийте сушените плодове (по избор - стафиди, фурми, кайсии, сини сливи и др.) и ги нарежете на малки парченца.

Измийте и обелете корена на джинджифила, нарежете на много, много ситни кубчета (не го рендосвайте – по-вкусно е на парченца).

Накиснете сушените плодове и джинджифила в топлия чай и оставете на страна.

Нарежете краве маслото на кубчета и го оставете на стайна температура, за да омекне.

Яйцата също трябва да бъдат на стайна температура.

В голяма купа сложете омекналото масло и го разбийте със захарта.

След това добавете яйцата и меда и пак разбийте до еднородна смес.

В отделна купа пресейте брашното, добавете содата, солта и мления джинджифил.

Добавете на части брашното в сместа и разбъркайте, за да се получи гладко тесто.

Отцедете много добре сушените плодове и джинджифила от чая (останалият джинджифилов чай е много полезен).

Сипете в купата с тестото 2 с.л. брашно.

Върху брашното изсипете сушените плодове и джинджифила, смесете ги с брашното, а след това разбъркайте всичко внимателно с лъжица или шпатула до гладкост.

Тестото се получава доста гъсто.

Намажете форма за кекс с малко масло, поръсете равномерно с брашно и изтупайте излишното или покрийте формата с хартия за печене.

Печете кекса с плодове в предварително загрята фурна на 170 °C на средно ниво за около 50-70 минути.

Внимавайте да не изгори горната му коричка, а ако се наложи, покрийте го с алуминиево фолио.

Проверявайте с дървено шишче за готовността на кекса.

Оставете кекса с джинджифил да се охлади за 15-20 минути.

След това го извадете и може да го поръсете с пудра захар.

Необходими продукти:

краве масло - 130 г

захар - 150 г

яйца - 2 бр.

мед - 1 с.л.

брашно - 130 г + 2 с.л.

сода бикарбонат - 1/2 ч.л.

сол - щипка

сушени плодове - 100 г микс

джинджифил - 2 ч.л. млян

джинджифил - 40 г пресен

черен чай - 1 ч.л.

вода - 100 мл

 

Начин на приготвяне:

Приготвите чаша хубав черен чай (100 мл).

Измийте сушените плодове (по избор - стафиди, фурми, кайсии, сини сливи и др.) и ги нарежете на малки парченца.

Измийте и обелете корена на джинджифила, нарежете на много, много ситни кубчета (не го рендосвайте – по-вкусно е на парченца).

Накиснете сушените плодове и джинджифила в топлия чай и оставете на страна.

Нарежете краве маслото на кубчета и го оставете на стайна температура, за да омекне.

Яйцата също трябва да бъдат на стайна температура.

В голяма купа сложете омекналото масло и го разбийте със захарта.

След това добавете яйцата и меда и пак разбийте до еднородна смес.

В отделна купа пресейте брашното, добавете содата, солта и мления джинджифил.

Добавете на части брашното в сместа и разбъркайте, за да се получи гладко тесто.

Отцедете много добре сушените плодове и джинджифила от чая (останалият джинджифилов чай е много полезен).

Сипете в купата с тестото 2 с.л. брашно.

Върху брашното изсипете сушените плодове и джинджифила, смесете ги с брашното, а след това разбъркайте всичко внимателно с лъжица или шпатула до гладкост.

Тестото се получава доста гъсто.

Намажете форма за кекс с малко масло, поръсете равномерно с брашно и изтупайте излишното или покрийте формата с хартия за печене.

Печете кекса с плодове в предварително загрята фурна на 170 °C на средно ниво за около 50-70 минути.

Внимавайте да не изгори горната му коричка, а ако се наложи, покрийте го с алуминиево фолио.

Проверявайте с дървено шишче за готовността на кекса.

Оставете кекса с джинджифил да се охлади за 15-20 минути.

След това го извадете и може да го поръсете с пудра захар.

Гласували общо: 1 потребители