- Загряваме си млякото до степен затопляне, а не да е горещо.
- Добавяме маята, 1 ч.л. от захар, която сме предвидили, и 1 ч.л. от брашното, също което сме предвидили.
- Всичко това разбъркваме и оставяме на топло, докато шупна.
- През това време си разтопяваме маслото и оставяме настрана да се охлади.
- Брашното си го пресяваме.
- Вземаме си купа, прибавяме яйцето, захарта, ванилията и лимоновата кора и ги разбърках с бъркалка.
- През това време се е активирала маята и я добавяме също и топлото масло.
- Разбъркваме добре и постепенно добавяме около 400 г от брашно.
- Замесваме меко тесто в самата купа, като прехвърляме върху плота и доомесваме, като добавяме още малко брашно, за да не лепне.
- Брашното, след като сме си го изтеглили, не трябва да добавяме повече от описаното количество, защото трябва да бъде много меко.
- Оставяме го в купата, където предварително намазваме леко с масло.
- Покриваме с фолио, завиваме с кърпа и оставяме да втаса и утрои обема си.
- През това време си нарязваме фурмите на средно големи парченца, поставяме ги в купичка и поливаме с рома.
- Оставяме настрана. Ореховите ядки нарязваме на не много едро.
- Покриваме фурмата с хартия за печене, които леко намазваме с течно масло.
- Разрязваме на три равни парчета тестото, като всяко от тях разточваме и разпределяме от фурмите и орехите отгоре.
- Завиваме на руло козунака и леко усукваме.
- По този начин приготвяме и другите два фитила.
- След като са готови, ги преплитаме и поставяме във фурмата.
- Оставяме за 15-ина минути на топло, за да втаса домашният козунак още веднъж.
- Намазваме козунака с жълтъка, смесен с прясното мляко, подреждаме отгоре с останалите фурми и поръсваме със захарта.
- Поставяме козунака на конци да се пече в загрята фурна на 170°C за около 45-50 минути.
- На 15-та минута покриваме с алуминиево фолио.
- Готовият козунак прехвърляме върху метална решетка, за да изстине напълно.
Необходими продукти:
брашно - 440 г
прясно мляко - 250 г
яйца - 1 бр.
краве масло - 50 г
ванилия - 1 бр.
суха мая - 7 г на д - р Йоткер
захар - 90 г
фурми - 7 бр.
орехови ядки - 1/2 ч.ч
лимонова кора - 1/2 лимон
тъмен ром - 2 с.л.
ЗА НАМАЗВАНЕ
жълтък - 1 бр.
прясно мляко - 1 ч.л.
захар - за поръсване
Начин на приготвяне:
- Загряваме си млякото до степен затопляне, а не да е горещо.
- Добавяме маята, 1 ч.л. от захар, която сме предвидили, и 1 ч.л. от брашното, също което сме предвидили.
- Всичко това разбъркваме и оставяме на топло, докато шупна.
- През това време си разтопяваме маслото и оставяме настрана да се охлади.
- Брашното си го пресяваме.
- Вземаме си купа, прибавяме яйцето, захарта, ванилията и лимоновата кора и ги разбърках с бъркалка.
- През това време се е активирала маята и я добавяме също и топлото масло.
- Разбъркваме добре и постепенно добавяме около 400 г от брашно.
- Замесваме меко тесто в самата купа, като прехвърляме върху плота и доомесваме, като добавяме още малко брашно, за да не лепне.
- Брашното, след като сме си го изтеглили, не трябва да добавяме повече от описаното количество, защото трябва да бъде много меко.
- Оставяме го в купата, където предварително намазваме леко с масло.
- Покриваме с фолио, завиваме с кърпа и оставяме да втаса и утрои обема си.
- През това време си нарязваме фурмите на средно големи парченца, поставяме ги в купичка и поливаме с рома.
- Оставяме настрана. Ореховите ядки нарязваме на не много едро.
- Покриваме фурмата с хартия за печене, които леко намазваме с течно масло.
- Разрязваме на три равни парчета тестото, като всяко от тях разточваме и разпределяме от фурмите и орехите отгоре.
- Завиваме на руло козунака и леко усукваме.
- По този начин приготвяме и другите два фитила.
- След като са готови, ги преплитаме и поставяме във фурмата.
- Оставяме за 15-ина минути на топло, за да втаса домашният козунак още веднъж.
- Намазваме козунака с жълтъка, смесен с прясното мляко, подреждаме отгоре с останалите фурми и поръсваме със захарта.
- Поставяме козунака на конци да се пече в загрята фурна на 170°C за около 45-50 минути.
- На 15-та минута покриваме с алуминиево фолио.
- Готовият козунак прехвърляме върху метална решетка, за да изстине напълно.