- Първо, пригответе тестото.
- Смесете брашното със солта и половината захар.
- В друг съд смесете маята с останалата захар и вода.
- Запазете около 10 минути.
- Добавете течностите в съда с брашното, добавете яйцата и разбъркайте всичко, докато всичко започне да се интегрира.
- Добавете маслото и изсипете сместа върху набрашнена маса и разбъркайте, добавяйки малко брашно, докато получите гладко и много меко тесто, което да не лепне по ръцете ви.
- Пригответе плънката за козунака.
- В купа разтопете маслото заедно с шоколада.
- Добавете какаото и пудрата захар с ванилията и разбъркайте добре до получаване на гъст сос, но без бучки.
- Отделно смесете обикновената захар с канелата.
- Поставете в набрашнен съд, покрит с найлоново фолио, и го оставете да почине за един час или докато удвои обема си.
- Когато времето за втасване свърши, разделете тестото на две равни части.
- Разтегнете всяка от тях на правоъгълник.
- Намажете тестото с плънката, като оставяте един пръст непокрита от всички страни.
- Поръсете с половината от канелено-захарната смес и бадеми, навийте на козуначено руло по дължина.
- Всяко от рулата оформете на козуначена плитка.
- Всяка една се поставя в предварително намазнена с малко олио форма и с хартия за печене върху основата.
- Оставете да почиват още 10 минути, намажете ги с разбито яйце и отгоре поръсете с останалата захар с канела и и бадеми, след това изпечете на 180°C с нагряване 30-40 минути в долната част на фурната.
- Когато придобият златист цвят и преминат теста с клечка за зъби, са готови.
- Оставете го да се темперира във формата.
Необходими продукти:
брашно - 530 г обикновено
захар - 100 г
ванилова захар - 1 пакетче
вода - 120 мл хладка
краве масло - 120 г
яйца - 3
мая - 10 г суха хлебна или 20 г прясна
сол - щипка
За плънка
какао - 1 с.л. на прах
черен шоколад - 40 г
краве масло - 100 г
пудра захар - 2 с.л.
ванилова захар - 1 пакетче
захар - 2 с.л. обикновена
канела - 1 ч.л. смляна
яйца - 1 за намазване
бадеми - 100 г нарязани 50 г в плънката и 50 г върху сладкишите
Начин на приготвяне:
- Първо, пригответе тестото.
- Смесете брашното със солта и половината захар.
- В друг съд смесете маята с останалата захар и вода.
- Запазете около 10 минути.
- Добавете течностите в съда с брашното, добавете яйцата и разбъркайте всичко, докато всичко започне да се интегрира.
- Добавете маслото и изсипете сместа върху набрашнена маса и разбъркайте, добавяйки малко брашно, докато получите гладко и много меко тесто, което да не лепне по ръцете ви.
- Пригответе плънката за козунака.
- В купа разтопете маслото заедно с шоколада.
- Добавете какаото и пудрата захар с ванилията и разбъркайте добре до получаване на гъст сос, но без бучки.
- Отделно смесете обикновената захар с канелата.
- Поставете в набрашнен съд, покрит с найлоново фолио, и го оставете да почине за един час или докато удвои обема си.
- Когато времето за втасване свърши, разделете тестото на две равни части.
- Разтегнете всяка от тях на правоъгълник.
- Намажете тестото с плънката, като оставяте един пръст непокрита от всички страни.
- Поръсете с половината от канелено-захарната смес и бадеми, навийте на козуначено руло по дължина.
- Всяко от рулата оформете на козуначена плитка.
- Всяка една се поставя в предварително намазнена с малко олио форма и с хартия за печене върху основата.
- Оставете да почиват още 10 минути, намажете ги с разбито яйце и отгоре поръсете с останалата захар с канела и и бадеми, след това изпечете на 180°C с нагряване 30-40 минути в долната част на фурната.
- Когато придобият златист цвят и преминат теста с клечка за зъби, са готови.
- Оставете го да се темперира във формата.