Крем супа от тиква с чесънче - и още нещо

Необходими продукти:

тиква - 750 г (обелена и почистена)

лук - 190 г

чесън - 3 скилидки

зехтин - 40 мл + за поръсване

прясно мляко - 100 мл

вода - около 750 мл

пармезан - 6 с.л. на прах

прошуто - 4 тънки слайса

бял пипер - 1/2 ч.л.

индийско орехче - 1/2 ч.л.

тиквено семе - за поръсване

сол - на вкус

 

Начин на приготвяне:

1. Обелете и накълцайте лука и чесъна.

2. Запържете ги за 3-4 минути в зехтина, след което добавете тиквата на малки парченца.

3. Сложете щипка сол и задушете за 10 минути при периодично разбъркване. 

4. След като тиквата е поомекнала (ако сте я настъргали, ще забележите как обемът ѝ е спаднал почти наполовина), налейте водата, още малко сол и подправките.

5. Гответе под капак 20 минути на умерен огън.

6. Отстранете от огъня, налейте млякото и сложете 2 пълни лъжици пармезан на прах.

7. Пасирайте до съвършена гладкост и при нужда си разредете супата с още мляко или сметана.

8. Запечете тиквеното семе за много кратко на сух тиган.

9. Разсипете на порции, поръсете с малко зехтин, тиквеното семе и по лъжица пармезан на прах.

 

Приятен апетит!

Необходими продукти:

тиква - 750 г (обелена и почистена)

лук - 190 г

чесън - 3 скилидки

зехтин - 40 мл + за поръсване

прясно мляко - 100 мл

вода - около 750 мл

пармезан - 6 с.л. на прах

прошуто - 4 тънки слайса

бял пипер - 1/2 ч.л.

индийско орехче - 1/2 ч.л.

тиквено семе - за поръсване

сол - на вкус

 

Начин на приготвяне:

1. Обелете и накълцайте лука и чесъна.

2. Запържете ги за 3-4 минути в зехтина, след което добавете тиквата на малки парченца.

3. Сложете щипка сол и задушете за 10 минути при периодично разбъркване. 

4. След като тиквата е поомекнала (ако сте я настъргали, ще забележите как обемът ѝ е спаднал почти наполовина), налейте водата, още малко сол и подправките.

5. Гответе под капак 20 минути на умерен огън.

6. Отстранете от огъня, налейте млякото и сложете 2 пълни лъжици пармезан на прах.

7. Пасирайте до съвършена гладкост и при нужда си разредете супата с още мляко или сметана.

8. Запечете тиквеното семе за много кратко на сух тиган.

9. Разсипете на порции, поръсете с малко зехтин, тиквеното семе и по лъжица пармезан на прах.

 

Приятен апетит!

Гласували общо: 1 потребители