Необходими продукти:
тиква - 750 г (обелена и почистена)
лук - 190 г
чесън - 3 скилидки
зехтин - 40 мл + за поръсване
прясно мляко - 100 мл
вода - около 750 мл
пармезан - 6 с.л. на прах
прошуто - 4 тънки слайса
бял пипер - 1/2 ч.л.
индийско орехче - 1/2 ч.л.
тиквено семе - за поръсване
сол - на вкус
Начин на приготвяне:
1. Обелете и накълцайте лука и чесъна.
2. Запържете ги за 3-4 минути в зехтина, след което добавете тиквата на малки парченца.
3. Сложете щипка сол и задушете за 10 минути при периодично разбъркване.
4. След като тиквата е поомекнала (ако сте я настъргали, ще забележите как обемът ѝ е спаднал почти наполовина), налейте водата, още малко сол и подправките.
5. Гответе под капак 20 минути на умерен огън.
6. Отстранете от огъня, налейте млякото и сложете 2 пълни лъжици пармезан на прах.
7. Пасирайте до съвършена гладкост и при нужда си разредете супата с още мляко или сметана.
8. Запечете тиквеното семе за много кратко на сух тиган.
9. Разсипете на порции, поръсете с малко зехтин, тиквеното семе и по лъжица пармезан на прах.
Приятен апетит!