- Започнете с направата на спаначените кюфтенцата:
- Накълцайте лука, запържете го до омекване в маслото (на умерен огън, за да не загаря) и прехвърлете в блендер заедно с мазнината.
- Към него сипете добре отцедения и накълцан спанак, магданоза, брашното, млякото, натрошения сух хляб, яйцата и подправките.
- Блендирайте на средни обороти, за да се смели всичко и стане гъста хомогенна смес за кюфтенца.
- Накрая прибавете твърдата моцарела на малки кубчета и разбъркайте.
- Ако ви се получи рядка смес, е възможно да е от това, че яйцата са големи или спанакът не е бил перфектно отцеден. В такъв случай просто си добавете кокосово брашно до сгъстяване. Ако пък ви е много гъста, добавете рикота или малко мляко.
- Покрийте сместа с фолио и приберете в хладилник да стегне.
- През това време направете доматеното рагу или на прост език - доматен сос.
- Накълцайте чесъна и лука и ги запържете в зехтина. Когато са готови, добавете доматите (на кубчета и концентрат).
- Подправете със сол, захар и мащерка и налейте 100 мл вода.
- Гответе рагуто около 20 минути под капак, после махнете капака и продължете готвенето, докато сосчето се сгъсти.
- Преминете към следващата стъпка:
- Извадете сместа за спаначените кюфтенца от хладилника и с намазнени или намокрени ръце оформете зеленчукови кюфтенца.
- Подредете ги в уред за готвене на пара на два реда, а между тях сложете измитите чери домати.
- Гответе 18-20 минути и веднага разпределете кюфтенцата в порционни чинии върху вкусното рагу от домати.
- Гарнирайте с малките чери домати и стръкчета пресен босилек.
Необходими продукти:
спанак - 200 г размразен и отцеден
лук - 80 г
краве масло - 60 г
прясно мляко - 100 или 120 мл
моцарела - 150 г полузряла (или кашкавал)
рикота - 3 с.л.
яйца - 3 бр.
хляб - 250 г сух
брашно - 40 г
кокосово брашно - за сгъстяване, само при нужда (може и галета)
индийско орехче - 2 щипки
черен пипер - 2 щипки
магданоз - 3 клонки
сол - 1 ч.л.
ДОМАТЕНО РАГУ
домати - 400 г на кубчета, от консерва
доматен концентрат - 2 с.л.
зехтин - 30 мл
лук - 120 г
чесън - 2 скилидки
мащерка - 1 ч.л.
сол - на вкус
захар - 1 ч.л.
чери домати - около 200 г
вода - 100 мл
босилек - 1/2 връзка, пресен
Начин на приготвяне:
- Започнете с направата на спаначените кюфтенцата:
- Накълцайте лука, запържете го до омекване в маслото (на умерен огън, за да не загаря) и прехвърлете в блендер заедно с мазнината.
- Към него сипете добре отцедения и накълцан спанак, магданоза, брашното, млякото, натрошения сух хляб, яйцата и подправките.
- Блендирайте на средни обороти, за да се смели всичко и стане гъста хомогенна смес за кюфтенца.
- Накрая прибавете твърдата моцарела на малки кубчета и разбъркайте.
- Ако ви се получи рядка смес, е възможно да е от това, че яйцата са големи или спанакът не е бил перфектно отцеден. В такъв случай просто си добавете кокосово брашно до сгъстяване. Ако пък ви е много гъста, добавете рикота или малко мляко.
- Покрийте сместа с фолио и приберете в хладилник да стегне.
- През това време направете доматеното рагу или на прост език - доматен сос.
- Накълцайте чесъна и лука и ги запържете в зехтина. Когато са готови, добавете доматите (на кубчета и концентрат).
- Подправете със сол, захар и мащерка и налейте 100 мл вода.
- Гответе рагуто около 20 минути под капак, после махнете капака и продължете готвенето, докато сосчето се сгъсти.
- Преминете към следващата стъпка:
- Извадете сместа за спаначените кюфтенца от хладилника и с намазнени или намокрени ръце оформете зеленчукови кюфтенца.
- Подредете ги в уред за готвене на пара на два реда, а между тях сложете измитите чери домати.
- Гответе 18-20 минути и веднага разпределете кюфтенцата в порционни чинии върху вкусното рагу от домати.
- Гарнирайте с малките чери домати и стръкчета пресен босилек.