Кюфтета от спанак и хляб

Необходими продукти:

спанак - 200 г размразен и отцеден

лук - 80 г

краве масло - 60 г

прясно мляко - 100 или 120 мл

моцарела - 150 г полузряла (или кашкавал)

рикота - 3 с.л.

яйца - 3 бр.

хляб - 250 г сух

брашно - 40 г

кокосово брашно - за сгъстяване, само при нужда (може и галета)

индийско орехче - 2 щипки

черен пипер - 2 щипки

магданоз - 3 клонки

сол - 1 ч.л.

ДОМАТЕНО РАГУ

домати - 400 г на кубчета, от консерва

доматен концентрат - 2 с.л.

зехтин - 30 мл

лук - 120 г

чесън - 2 скилидки

мащерка - 1 ч.л.

сол - на вкус

захар - 1 ч.л.

чери домати - около 200 г

вода - 100 мл

босилек - 1/2 връзка, пресен

 

Начин на приготвяне:

  1. Започнете с направата на спаначените кюфтенцата:
  2. Накълцайте лука, запържете го до омекване в маслото (на умерен огън, за да не загаря) и прехвърлете в блендер заедно с мазнината.
  3. Към него сипете добре отцедения и накълцан спанак, магданоза, брашното, млякото, натрошения сух хляб, яйцата и подправките.
  4. Блендирайте на средни обороти, за да се смели всичко и стане гъста хомогенна смес за кюфтенца.
  5. Накрая прибавете твърдата моцарела на малки кубчета и разбъркайте.
  6. Ако ви се получи рядка смес, е възможно да е от това, че яйцата са големи или спанакът не е бил перфектно отцеден. В такъв случай просто си добавете кокосово брашно до сгъстяване. Ако пък ви е много гъста, добавете рикота или малко мляко.
  7. Покрийте сместа с фолио и приберете в хладилник да стегне.
  8. През това време направете доматеното рагу или на прост език - доматен сос.
  9. Накълцайте чесъна и лука и ги запържете в зехтина. Когато са готови, добавете доматите (на кубчета и концентрат).
  10. Подправете със сол, захар и мащерка и налейте 100 мл вода.
  11. Гответе рагуто около 20 минути под капак, после махнете капака и продължете готвенето, докато сосчето се сгъсти.
  12. Преминете към следващата стъпка:
  13. Извадете сместа за спаначените кюфтенца от хладилника и с намазнени или намокрени ръце оформете зеленчукови кюфтенца.
  14. Подредете ги в уред за готвене на пара на два реда, а между тях сложете измитите чери домати.
  15. Гответе 18-20 минути и веднага разпределете кюфтенцата в порционни чинии върху вкусното рагу от домати.
  16. Гарнирайте с малките чери домати и стръкчета пресен босилек.

Необходими продукти:

спанак - 200 г размразен и отцеден

лук - 80 г

краве масло - 60 г

прясно мляко - 100 или 120 мл

моцарела - 150 г полузряла (или кашкавал)

рикота - 3 с.л.

яйца - 3 бр.

хляб - 250 г сух

брашно - 40 г

кокосово брашно - за сгъстяване, само при нужда (може и галета)

индийско орехче - 2 щипки

черен пипер - 2 щипки

магданоз - 3 клонки

сол - 1 ч.л.

ДОМАТЕНО РАГУ

домати - 400 г на кубчета, от консерва

доматен концентрат - 2 с.л.

зехтин - 30 мл

лук - 120 г

чесън - 2 скилидки

мащерка - 1 ч.л.

сол - на вкус

захар - 1 ч.л.

чери домати - около 200 г

вода - 100 мл

босилек - 1/2 връзка, пресен

 

Начин на приготвяне:

  1. Започнете с направата на спаначените кюфтенцата:
  2. Накълцайте лука, запържете го до омекване в маслото (на умерен огън, за да не загаря) и прехвърлете в блендер заедно с мазнината.
  3. Към него сипете добре отцедения и накълцан спанак, магданоза, брашното, млякото, натрошения сух хляб, яйцата и подправките.
  4. Блендирайте на средни обороти, за да се смели всичко и стане гъста хомогенна смес за кюфтенца.
  5. Накрая прибавете твърдата моцарела на малки кубчета и разбъркайте.
  6. Ако ви се получи рядка смес, е възможно да е от това, че яйцата са големи или спанакът не е бил перфектно отцеден. В такъв случай просто си добавете кокосово брашно до сгъстяване. Ако пък ви е много гъста, добавете рикота или малко мляко.
  7. Покрийте сместа с фолио и приберете в хладилник да стегне.
  8. През това време направете доматеното рагу или на прост език - доматен сос.
  9. Накълцайте чесъна и лука и ги запържете в зехтина. Когато са готови, добавете доматите (на кубчета и концентрат).
  10. Подправете със сол, захар и мащерка и налейте 100 мл вода.
  11. Гответе рагуто около 20 минути под капак, после махнете капака и продължете готвенето, докато сосчето се сгъсти.
  12. Преминете към следващата стъпка:
  13. Извадете сместа за спаначените кюфтенца от хладилника и с намазнени или намокрени ръце оформете зеленчукови кюфтенца.
  14. Подредете ги в уред за готвене на пара на два реда, а между тях сложете измитите чери домати.
  15. Гответе 18-20 минути и веднага разпределете кюфтенцата в порционни чинии върху вкусното рагу от домати.
  16. Гарнирайте с малките чери домати и стръкчета пресен босилек.

Гласували общо: 1 потребители