Необходими продукти:
за кюфтетата
кайма - 1 кг
яйца - 1 бр.
кимион - 1 ч.л. млян
черен пипер - 1 ч.л. млян
сол - на вкус, ако е нужно
брашно - за овалване
за соса
лук - 2 глави големи
моркови - 2 бр.
чушки - 2 бр.
домати - 2 бр. големи
картофи - около 1 кг
чубрица - 1 ч.л.
черен пипер - на вкус
магданоз - за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Замесете каймата много добре с останалите подправки за нея и я оставете настрани.
2. В тава налейте олио и запържете последователно лекo ситно нарязани морковите на шайби, картофите, нарязани на по-едри парчета, пиперките - на ивици и прибавете смлените домати, варите за около 5 минути и премахнете тавата от огъня.
3. В тенджера налейте 1.5 литър вода и дафинов лист 1 бр., оставете да заври на силен огън.
4. Оформете кюфтета от каймата, оваляйте ги обилно в брашно и ги пуснете едно по едно във врящата вода, оставете да поврат около 20 минути.
5. Извадете кюфтетата с решетъчна лъжица и ги подредете в тавата равномерно върху соса.
6. Залейте кюфтетата по чирпански с бульона им, поръсете със сол на вкус, чубрица и черен пипер на вкус, поставете ястието във предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете до готовност на картофите.
7. Извадете тавата с готовото ястие и поръсете със ситно нарязан магданоз.
Приятен апетит!