Необходими продукти:
кори за лазаня
кашкавал - 300 г настърган
ЗА ПЛЪНКАТА
олио - 5 с.л.
лук - 1 глава
моркови - 1 бр.
чесън - 3 скилидки
кайма - 400 г
спанак - 250 г може и замразен
доматена паста - 3 с.л.
домати - 2/3 ч.ч. пасирани
сол
риган - 1 с.л. сух
босилек - 1 с.л. сух
черен пипер
ЗА СОС БЕШАМЕЛ
краве масло - 50 г
брашно - 3 с.л.
прясно мляко - 750 мл
сол
индийско орехче - 2 шипки
Начин на приготвяне:
Първо се приготвят двата вида сос за лазаня.
За соса с кайма и спанак, първо, в тиган със загрято олио се задушават нарязаните на дребно лук и морков.
След като омекнат, се прибавят нарязаните на ситно скилидки чесън, а малко след това и каймата.
Бърка се, докато каймата стане на трохи, прибавя се измитият и нарязан спанак.
Готви се, докато спанакът се попари и свие, след което се добавят доматеното пюре, разтворено в малко вода и пасираните домати (може и консервиране).
Сосът се овкусява със сол, сух риган, сух босилек и смлян черен пипер.
Когато заври и леко се сгъсти, се дръпва от котлона и на негово място се слага тенджерка с краве масло в нея.
Към загрятото масло се добавят три супени лъжици брашно.
Готви се на по-слаба температура на котлона за да не загори брашното.
Когато стане леко златисто на струйка и при непрекъснато бъркане се налива прясното мляко.
Сосът се вари, докато се сгъсти, като периодично се разбърква.
Накрая се овкусява със сол и индийско орехче на прах.
В тавичка се нареждат ред кори за лазаня.
Поливат се със сос Бешамел, следва сосът с кайма и спанак и накрая се поръсва от настъргания кашкавал.
Така се редуват слоеве до изчерпване на продуктите за лазанята с кайма.
Накрая лазаня със спанак и кайма се завършва със сос Бешамел и настърган кашкавал.