Лесен и бърз козунак

Необходими продукти:

яйца - 2 големи + 1 жълтък за намазване

захар - 100 г

брашно - 300 г

мазнина - 60 мл (30мл олио +30 мл разтопено масло)

прясно мляко - 70 мл

есенция - ром и бадем (може да използвате ванилия, лимонова коричка или друго)

суха мая - 1/2 пакетче (около 4 г)

лешници - 1 шепа

сладко - по желание

сол - щипка

 

Начин на приготвяне:

Оставяме 2 суп. лъжици от захарта настрани, а останалата разбиваме с двете цели яйца.

В леко затопленото прясно мляко, слагаме една лъжица от заделената захар и разтваряме маята.

Пресяваме брашното и към него добавяме щипка сол.

Оформяме кладенче и след като шупне маята я изсипваме в кладенчето.

Смесваме половината мазнина с яйчената смес и също изсипваме в кладенчето.

Омесваме меко лепкаво тесто.

След като започне да става еластично, добавяме постепенно останалата мазнина и измесваме тестото докато я поеме.

Оставяме тестото да втаса докато удвои обема си.

След това го поставяме в хладилника и оформяме на следващия ден.

Изваждаме тестото от хладилника и оставяме да достигне стайна температура.

Разделяме тестото на три части.

Ако слагаме плънка, разточваме всяка част, поставяме сладко и затваряме.

Оформяме три фитила и плетем козунака на плитка.

Поставяме го в подходяща форма и оставяме да втаса за още 30 мин.

Намазваме с разбит жълтък, поръсваме с останалата захар и подреждаме лешниците отгоре, като леко ги притискаме в тестото.

Печем на 170 градуса за около 40 мин.

При необходимост, може да поставим алуминиево фолио отгоре за част от времето за да не загори горната част на козунака.

Необходими продукти:

яйца - 2 големи + 1 жълтък за намазване

захар - 100 г

брашно - 300 г

мазнина - 60 мл (30мл олио +30 мл разтопено масло)

прясно мляко - 70 мл

есенция - ром и бадем (може да използвате ванилия, лимонова коричка или друго)

суха мая - 1/2 пакетче (около 4 г)

лешници - 1 шепа

сладко - по желание

сол - щипка

 

Начин на приготвяне:

Оставяме 2 суп. лъжици от захарта настрани, а останалата разбиваме с двете цели яйца.

В леко затопленото прясно мляко, слагаме една лъжица от заделената захар и разтваряме маята.

Пресяваме брашното и към него добавяме щипка сол.

Оформяме кладенче и след като шупне маята я изсипваме в кладенчето.

Смесваме половината мазнина с яйчената смес и също изсипваме в кладенчето.

Омесваме меко лепкаво тесто.

След като започне да става еластично, добавяме постепенно останалата мазнина и измесваме тестото докато я поеме.

Оставяме тестото да втаса докато удвои обема си.

След това го поставяме в хладилника и оформяме на следващия ден.

Изваждаме тестото от хладилника и оставяме да достигне стайна температура.

Разделяме тестото на три части.

Ако слагаме плънка, разточваме всяка част, поставяме сладко и затваряме.

Оформяме три фитила и плетем козунака на плитка.

Поставяме го в подходяща форма и оставяме да втаса за още 30 мин.

Намазваме с разбит жълтък, поръсваме с останалата захар и подреждаме лешниците отгоре, като леко ги притискаме в тестото.

Печем на 170 градуса за около 40 мин.

При необходимост, може да поставим алуминиево фолио отгоре за част от времето за да не загори горната част на козунака.

Гласували общо: 1 потребители