Необходими продукти:
ЗА АНГЛИЙСКИЯ КРЕМ
прясно мляко - 1 л сварено и охладено
заквасена сметана - 1 кг, масленост 30 процента
жълтъци - 8 бр.
захар - 6 с.л.
ром - 1 есенция
ОЩЕ
ягоди - 1 кг
захар - 5 с.л.
Начин на приготвяне:
Английският крем приготвяме, като прясното мляко, сметаната и 3 супени лъжици захар се слагаме в тенджера и варим на водна баня до хомогенизиране на сместа.
В купа слагаме жълтъците с останалите 3 супени лъжици захар и разбъркваме до получаване на гъста каша.
Към нея добавяме сместа от млякото и сметаната.
Разбъркваме внимателно с шпатула и с оставяме да ври, докато всичко се хомогенизира и достигне до около 100 градуса.
Сваляме от котлона, добавяме есенцията ром и оставяме да се охлади за няколко минути,
Отделно слагаме почистените ягоди със захарта в блендер и блендираме до получаване да гъста паста.
Към ягодовата паста добавяме готовия английски крем.
Слагаме за 2 часа във фризера.
Вадим и разбъркваме с лъжица и отново слагаме във фризера.
Това правим около 4 пъти, за да избегнем образуването на ледени кристали в домашния сладолед.