Необходими продукти:
картофи - 800 г
пресен пипер - 1 бр.
кромид лук - 1 глава
зелен лук - 1 стрък
зелен чесън - 1 стрък, малък
краве масло - 1 с.л.
краве сирене - 50 г
кисело мляко - 3 с.л.
магданоз
копър
девесил
сол
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и се слагат да се варят заедно със солта.
Към тях се прибавят кромидът и пиперката, нарязани на едро.
Когато картофите са полусварени, се прибавят и нарязаните зелени подправки-лук, чесън, копър, магданоз и девесил, общо 1 кафяна чаша.
Картофената супа се вари, докато зеленчуците се разварят напълно.
След това се сваля от котлона и към нея се прибавят маслото и сиренето, както и две-три супени лъжици кисело мляко за свежест.
Пасира се до получаване на гладка кремообразна смес.
Преди поднасяне картофената кремсупа се поръсва със ситно нарязани свежи подправки.