Малки баклавички по специална рецепта

Необходими продукти:

турски кори за баклава - 26 бр.

ядки - 400 г орехи и шам фъстък (1:1)

масло - 100 г

олио - 30 мл

ЗА СИРОПА

захар - 3 ч.ч.

вода - 3 и 1/2 ч.ч.

лимонов сок - 1 с.л.

 

Начин на приготвяне:

  1. Навих на руло всичките 26 кори, нарязах на 3 равни части и подредих една върху друга.
  2. Намокрих памучна кърпа и ги покрих.
  3. Ядките се смилат в чопъра на ситно.
  4. В касерола се разтопява маслото и се смесва с олиото.
  5. Вземат се по 2 ленти от корите, поръсва се по цялата им дължина от ядките и се нагъва като хармоника.
  6. Двата края се прегъват навътре, притискат се и се оформя вързопче, което се обръща и слага в тавата.
  7. Баклавичките се намазват с мазнината и се пекат на 180 градуса до готовност.
  8. През това време захарта с водата и лимоновия сок се сварява в тенджерка на котлона.
  9. Вари се общо 15 минути от момента на завиране.
  10. Аз заливам горещата баклава с врял захарен сироп, така се получава хрупкава.
  11. Поръсва се с едро смлян шамфъстък.
  12. Оставя се за няколко часа, докато поеме всичкия сироп.

Необходими продукти:

турски кори за баклава - 26 бр.

ядки - 400 г орехи и шам фъстък (1:1)

масло - 100 г

олио - 30 мл

ЗА СИРОПА

захар - 3 ч.ч.

вода - 3 и 1/2 ч.ч.

лимонов сок - 1 с.л.

 

Начин на приготвяне:

  1. Навих на руло всичките 26 кори, нарязах на 3 равни части и подредих една върху друга.
  2. Намокрих памучна кърпа и ги покрих.
  3. Ядките се смилат в чопъра на ситно.
  4. В касерола се разтопява маслото и се смесва с олиото.
  5. Вземат се по 2 ленти от корите, поръсва се по цялата им дължина от ядките и се нагъва като хармоника.
  6. Двата края се прегъват навътре, притискат се и се оформя вързопче, което се обръща и слага в тавата.
  7. Баклавичките се намазват с мазнината и се пекат на 180 градуса до готовност.
  8. През това време захарта с водата и лимоновия сок се сварява в тенджерка на котлона.
  9. Вари се общо 15 минути от момента на завиране.
  10. Аз заливам горещата баклава с врял захарен сироп, така се получава хрупкава.
  11. Поръсва се с едро смлян шамфъстък.
  12. Оставя се за няколко часа, докато поеме всичкия сироп.

Гласували общо: 1 потребители