- Навих на руло всичките 26 кори, нарязах на 3 равни части и подредих една върху друга.
- Намокрих памучна кърпа и ги покрих.
- Ядките се смилат в чопъра на ситно.
- В касерола се разтопява маслото и се смесва с олиото.
- Вземат се по 2 ленти от корите, поръсва се по цялата им дължина от ядките и се нагъва като хармоника.
- Двата края се прегъват навътре, притискат се и се оформя вързопче, което се обръща и слага в тавата.
- Баклавичките се намазват с мазнината и се пекат на 180 градуса до готовност.
- През това време захарта с водата и лимоновия сок се сварява в тенджерка на котлона.
- Вари се общо 15 минути от момента на завиране.
- Аз заливам горещата баклава с врял захарен сироп, така се получава хрупкава.
- Поръсва се с едро смлян шамфъстък.
- Оставя се за няколко часа, докато поеме всичкия сироп.
Необходими продукти:
турски кори за баклава - 26 бр.
ядки - 400 г орехи и шам фъстък (1:1)
масло - 100 г
олио - 30 мл
ЗА СИРОПА
захар - 3 ч.ч.
вода - 3 и 1/2 ч.ч.
лимонов сок - 1 с.л.
Начин на приготвяне:
- Навих на руло всичките 26 кори, нарязах на 3 равни части и подредих една върху друга.
- Намокрих памучна кърпа и ги покрих.
- Ядките се смилат в чопъра на ситно.
- В касерола се разтопява маслото и се смесва с олиото.
- Вземат се по 2 ленти от корите, поръсва се по цялата им дължина от ядките и се нагъва като хармоника.
- Двата края се прегъват навътре, притискат се и се оформя вързопче, което се обръща и слага в тавата.
- Баклавичките се намазват с мазнината и се пекат на 180 градуса до готовност.
- През това време захарта с водата и лимоновия сок се сварява в тенджерка на котлона.
- Вари се общо 15 минути от момента на завиране.
- Аз заливам горещата баклава с врял захарен сироп, така се получава хрупкава.
- Поръсва се с едро смлян шамфъстък.
- Оставя се за няколко часа, докато поеме всичкия сироп.