- В касерола се загряват маслото и медът, без да завират.
- Яйцата с пудрата захар, солта и портокаловия сок се разбиват с телена бъркалка.
- Сухите съставки се пресяват.
- Към яйчената смес се добавят постепенно разтопените масло и мед, както и сухите съставки.
- Омесва се лепкаво тесто, което се покрива с фолио и се прибира в хладилника за 60 минути или във фризера за 20-30 минути, докато стегне.
- Върху набрашнен плот се откъсва от тестото и се разточва кора, дебела около 1/2 см.
- С помощта на ринг или чаша се изрязват кръгове, които трябва да са с един размер по-големи от щампата на печата.
- След като са щамповани, сладките се пекат в загрята фурна на 160 градуса с вентилатор или на 180 без вентилатор - около 7-10 минути в зависимост от фурната.
- Изпечените меденки се охлаждат и се слепват по две с течение.
- По желание могат да се декорират с оцветен шоколад или айсинг.
- Прибират се в кутия, за да не се овлажняват.
Необходими продукти:
брашно - 600 г
мед - 6 с. л.
яйца - 2 бр.
масло - 200 г
пудра захар - 200 г
какао - 6 с.л.
портокалов сок - 3 с.л. (есенция)
сода за хляб - 1 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
канела - 1 ч.л.
джинджифил на прах - 1 ч.л.
карамфил на прах - 1 ч.л.
течен шоколад - за слепване
бял шоколад - за декорация
гелови бои
Начин на приготвяне:
- В касерола се загряват маслото и медът, без да завират.
- Яйцата с пудрата захар, солта и портокаловия сок се разбиват с телена бъркалка.
- Сухите съставки се пресяват.
- Към яйчената смес се добавят постепенно разтопените масло и мед, както и сухите съставки.
- Омесва се лепкаво тесто, което се покрива с фолио и се прибира в хладилника за 60 минути или във фризера за 20-30 минути, докато стегне.
- Върху набрашнен плот се откъсва от тестото и се разточва кора, дебела около 1/2 см.
- С помощта на ринг или чаша се изрязват кръгове, които трябва да са с един размер по-големи от щампата на печата.
- След като са щамповани, сладките се пекат в загрята фурна на 160 градуса с вентилатор или на 180 без вентилатор - около 7-10 минути в зависимост от фурната.
- Изпечените меденки се охлаждат и се слепват по две с течение.
- По желание могат да се декорират с оцветен шоколад или айсинг.
- Прибират се в кутия, за да не се овлажняват.