Необходими продукти:
брашно - 650 г
прясно мляко - 300 мл топло
масло - 65 г
олио - 5 с.л.
яйца - 2 бр.
захар - 1 с.л.
сол - 1 с.л.
суха мая - 7 г
кренвирши - 8 бр.
ЗА НАМАЗВАНЕ
жълтъци - 1 бр.
прясно мляко - 50 мл
Начин на приготвяне:
В купа сипваме млякото и добавяме захарта, маята и 100 г от брашното.
Оставяме на топло за 20 минути да шупне.
Към шупналата смес добавяме яйцата, маслото, олиото, солта и останалото брашно.
Замесваме меко тесто.
Намазваме го с олио, завиваме и оставяме да втаса на топло за 1 час.
След втасван оформяме на 16 еднакви топчета и ги разточваме.
Нарязваме кренвиршите на 2 и слагаме във всеки край на разточените топчета.
От другата страна на тестото правим разрези с остър нож и завиваме на руло.
Редим в тава и покриваме за 15 минутки.
Намазваме с разбит жълтък и мляко и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор за 20 мин.
След изпичане намазваме кренвиршките с олио и покриваме за 20 минутки.