Млечна балкава - от тефтерчето на баба

Необходими продукти:

кори за баклава - 1 пакет, 400 г

орехи - 400 г

масло - 125 г

прясно мляко - 600 мл

захар - 350 г

ванилия

 

Начин на приготвяне:

1. В тенджера сложете прясното мляко, ванилия и добавете 300 г захар (остават 50 г захар, с които по-късно да поръсите корите).

2. Бъркайте непрекъснато, докато заври млякото.

3. След това свалете от огъня и се захванете с баклавата, като по някое време сиропа го сложете в хладилника.

4. Разтопете маслото, но внимавайте да не се пържи.

5. Вземете една от корите за баклава и я намажете с разтопено масло.

6. Върху първата кора за баклава поставете втора кора и също я намажете с масло.

7. По цялата площ на кората поръсете обилно с орехи. 

8. Вземете половин супена лъжица захар и поръсете цялата площ на кората. По време на изпичането захарта ще се разтопи и ще карамелизира орехите, което е една от тайните на тази баклава.

9. Навийте корите на стегнато руло, както навивате за баница.

10. Поставете рулото в предварително намазана с масло тавичка.

11. Намажете рулото отгоре с масло и се захванете със следващото руло.

12. Печете на 180 градуса фурна за 25-30 мин.

13. Извадете изпечената баклава и я залейте със студения сироп, а след това я оставете да престои поне 6 часа, като периодично се връщайте към нея, за да я облеете със сиропа с помощта на супена лъжица.

14. Когато баклавата се охлади я вкарайте в хладилника за няколко часа и тогава става разкошна.

15. Преди сервиране поръсете парченцата баклава със ситно натрошени орехи.

 

Приятен апетит!

Необходими продукти:

кори за баклава - 1 пакет, 400 г

орехи - 400 г

масло - 125 г

прясно мляко - 600 мл

захар - 350 г

ванилия

 

Начин на приготвяне:

1. В тенджера сложете прясното мляко, ванилия и добавете 300 г захар (остават 50 г захар, с които по-късно да поръсите корите).

2. Бъркайте непрекъснато, докато заври млякото.

3. След това свалете от огъня и се захванете с баклавата, като по някое време сиропа го сложете в хладилника.

4. Разтопете маслото, но внимавайте да не се пържи.

5. Вземете една от корите за баклава и я намажете с разтопено масло.

6. Върху първата кора за баклава поставете втора кора и също я намажете с масло.

7. По цялата площ на кората поръсете обилно с орехи. 

8. Вземете половин супена лъжица захар и поръсете цялата площ на кората. По време на изпичането захарта ще се разтопи и ще карамелизира орехите, което е една от тайните на тази баклава.

9. Навийте корите на стегнато руло, както навивате за баница.

10. Поставете рулото в предварително намазана с масло тавичка.

11. Намажете рулото отгоре с масло и се захванете със следващото руло.

12. Печете на 180 градуса фурна за 25-30 мин.

13. Извадете изпечената баклава и я залейте със студения сироп, а след това я оставете да престои поне 6 часа, като периодично се връщайте към нея, за да я облеете със сиропа с помощта на супена лъжица.

14. Когато баклавата се охлади я вкарайте в хладилника за няколко часа и тогава става разкошна.

15. Преди сервиране поръсете парченцата баклава със ситно натрошени орехи.

 

Приятен апетит!

Гласували общо: 1 потребители