Необходими продукти:
яйца - 4 бр.
захар - 1 ч.ч. с вместимост 200 мл
олио - 1/2 ч.ч.
кисело мляко - 125 г
моркови - 2 бр. (150 г)
кокосови стърготини - 50 г
брашно - 2 ч.ч.
бакпулвер - 10 г
ЗА ДЕКОРАЦИЯ
бял шоколад
сок от мандарина - от 4 парченца мандарина
кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Яйцата със захарта се разбиват с миксера до побеляване на сместа, около 5-6 минути.
Добавят се олиото и киселото мляко, разбиват се за кратко отново с миксера.
Следват кокосовите стърготини, настърганите морковите и пресетите брашно с бакпулвера, които се разбърква внимателно с шпатула до готовност, да няма бучки от сухите съставки.
Във подходяща форма - добре намаслена, се изсипва сместа и се пече в предварително загрята фурна на долен реотан на 170°C за около 20 минути (без вентилатор), след което се включва и горния реотан, пече се до суха клечка морковеният сладкиш.
Шоколада се разтопява в микровълновата, слага се сока от мандарината, разбърква се добре до получаване на еднородна смес.
Сипва се в еднократен пош и се декорира отгоре.
Поръсва се леко с кокосови стърготини по желание и вашият кекс с моркови и кокос е готов.