Необходими продукти:
пилешко месо - 500 г (може крила, бутчета)
ориз - 1 чаша
сухи зеленчуци - 1 с.л.
сухи подправки - по избор
олио - 3 лъжици
сол - на вкус
Начин на приготвяне:
Пилешките гърди се сваряват във вода с малко сол, като се премахва пяната която се образува.
Изваждат се, обезкостяват се и ги накъсваме на едри парчета. Бульонът се прецежда и запазва.
Загрява се олио в тенджерка и сипваме ситно нарязан лук да се запържи.
Добавя се измит и отцеден ориз, пържи се до стъклен вид.
Сипва се пилешкият бульон и оставяме на котлона за 5 минути, като се разбърква периодично.
Набъбналият ориз прехвърляме в тавичка, отгоре се разпределя накъсаното пилешко месо, ако е нужно се долива още бульон.
Печем в загрята фурна 180 градуса, докато оризът поеме течността.
Сервираме ориза на фурна, поръсен с прясно смлян черен пипер.