- Патладжаните се режат на шайби с еднаква дебелина, всяка шайба се посолява от двете страни, редите в съд за отцеждане и оставяте осолените патладжани да се отцедят от горчивия сок.
- Когато се отцедят, изплаквате патладжаните от солта и редите в намазнена с олио тава и печете на 200 градуса за 20-30 мин.
- Докато запичате патладжана, почиствате лука и морковите и ги режете на много ситно, загрявате достатъчно олио в тиган и запържвате на умерена температура за 10 мин.
- След това добавяте доматеното пюре и черния пипер и пържите за още 10-тина минути или докато водата се поизпари.
- Намазнявате кръгла тава, подреждате половината от печените патладжани плътно по дъното.
- Сместа от лука и моркова изсипвате отгоре и с помоща на лъжица разстилате равномерно.
- Кашкавала, предварително рендосан, посипваме отгоре, като запазваме поне 50 грама за после.
- Върху кашкавала нареждаме останалите патладжани - плътно един до друг.
- Поръсваме леко с олио и слагаме във фурната на 200 градуса за 30-тина мин.
- След като е готово изваждаме и поръсваме с останалия кашкавал и ситно нарязания магданоз.
- Сервира се горещо.
Необходими продукти:
патладжани - 3 големи (еднакви)
лук - 1 голяма глава
моркови - 4 дребни
доматено пюре - 300 г
кашкавал - 200 г
магданоз - 1/2 връзка
олио
черен пипер
Начин на приготвяне:
- Патладжаните се режат на шайби с еднаква дебелина, всяка шайба се посолява от двете страни, редите в съд за отцеждане и оставяте осолените патладжани да се отцедят от горчивия сок.
- Когато се отцедят, изплаквате патладжаните от солта и редите в намазнена с олио тава и печете на 200 градуса за 20-30 мин.
- Докато запичате патладжана, почиствате лука и морковите и ги режете на много ситно, загрявате достатъчно олио в тиган и запържвате на умерена температура за 10 мин.
- След това добавяте доматеното пюре и черния пипер и пържите за още 10-тина минути или докато водата се поизпари.
- Намазнявате кръгла тава, подреждате половината от печените патладжани плътно по дъното.
- Сместа от лука и моркова изсипвате отгоре и с помоща на лъжица разстилате равномерно.
- Кашкавала, предварително рендосан, посипваме отгоре, като запазваме поне 50 грама за после.
- Върху кашкавала нареждаме останалите патладжани - плътно един до друг.
- Поръсваме леко с олио и слагаме във фурната на 200 градуса за 30-тина мин.
- След като е готово изваждаме и поръсваме с останалия кашкавал и ситно нарязания магданоз.
- Сервира се горещо.